Oudkerk wil burgemeester van Amsterdam worden

Job Cohen en Rob Oudkerk in november 2002. Archieffoto ANP Beeld
Job Cohen en Rob Oudkerk in november 2002. Archieffoto ANP

AMSTERDAM - Voormalig PvdA-wethouder Rob Oudkerk (55) overweegt zich kandidaat te stellen voor het burgemeesterschap van Amsterdam. Hij ambieert die functie en denkt er sterk over om een sollicitatiebrief te schrijven. Dat heeft hij vanochtend gezegd in het Radio1-programma Dit is de Dag.

Na de overstap van Job Cohen naar de landelijke politiek is wordt in Amsterdam gezocht naar een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad komt volgende week met een profielschets voor de nieuwe bestuurder van de stad. Kandidaten hebben zich nog niet gemeld. Wel circuleren er namen, onder wie die van Paul Rösemoller, Guusje Ter Horst en (loco-burgemeester) Lodewijk Ascher.

Rob Oudkerk is de eerste politicus die openlijk aangeeft belangstelling te hebben voor het burgemeestersambt. De voormalig huisarts was van 1994 tot 2002 lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

De ambitie van Oudkerk is opmerkelijk door zijn omstreden politieke verleden. In maart 2002 kwam de toenmalige wethouder in opspraak nadat hij op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in gesprek met burgemeester Job Cohen de term 'kutmarokkanen' in de mond nam, zich niet bewust van een microfoon van het programma TweeVandaag die aanstond. De politicus excuseerde zich later voor zijn ongelukkige woordkeus, en verklaarde dat hij doelde op enkele groepen Amsterdams-Marokkanse jongeren die voor overlast zorgen op straat.

Ophef over zijn bezoek aan prostituees dwong hem begin 2004 op te stappen als PvdA-wethouder in de Amsterdam. Over die affaire zaak zegt Oudkerk dat deze nu geen rol meer zou moeten spelen ,,Hoewel er binnen mijn partij nog steeds mensen met te veel boter op hun hoofd zijn die te vaak memoreren waarom ik wegging,'' aldus de oud-wethouder.

Sinds zijn vertrek is hij politiek commentator en directeur van De Jeugdfabriek in Amsterdam. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden