Oudjes D66 in opstand

Het is voor het eerst dat Van Mierlo zich leent voor een voorkeursactie van individuele partijleden die hoger op een kieslijst willen. Foto ANP

AMSTERDAM - Ooit was het de bakermat van jong en hip D66. Nu is de binnenstad van Amsterdam het brandpunt van een opstand der grijsaards onder de Democraten, peetvader Hans van Mierlo (78) voorop.

'Stem op ervaring!' Met die dringende oproep proberen oudere en prominente leden van D66 in stadsdeel Centrum hun afgeschreven generatiegenoten Yellie Alkema (64) en Rick ten Have (60) in de deelraad te houden.

De steunactie voor 'de oudjes', zoals de rondgestuurde e-mail in de wandelgangen heet, is zwaar opgetuigd. Tot de ondertekenaars behoren naast partijoprichter Van Mierlo ook oud-staatssecretaris Jacob Kohnstamm (60), oud-wethouder Saskia Bruines (47), oud-senator Edo Spier (83), oud-Tweede Kamerlid Minne Dijkstra (72) en oud-stadsdeelbestuurder Guido Frankfurther (46).

Het is voor het eerst dat Van Mierlo zich leent voor een voorkeursactie van individuele partijleden die hoger op een kieslijst willen.

Op 1 juli won Gerrit Brunink (50), duodeelraadslid, met één stem verschil de race om het lijsttrekkerschap van Alkema. Brunink en afdelingsvoorzitter Hans Korff (41) stelden in oktober de advies-kandidatenlijst op. Daarbij kwamen Alkema en Ten Have op de onverkiesbare plaatsen dertien en twaalf terecht.

Alkema, die van één naar dertien duikelde, heeft daarop zelf 'het verzet van 45-plussers' ontketend. ''Maar,'' zegt ze nadrukkelijk, ''ik heb dat gedaan op verzoek van anderen. Ik kreeg zo vreselijk veel telefoontjes van boze partijgenoten, dat duidelijk was dat iets moest gebeuren. Ik heb hen toen geholpen een manier te vinden om mij en Rick ten Have hoger op de lijst te krijgen.''

Guido Frankfurther onderstreept namens de actievoerders de noodzaak van historisch besef in de fractie. ''De kandidaatnummers één tot en met acht zijn steengoed. Ze missen alleen dossierkennis.''

Hans Korff reageert bijna enthousiast op de actie: ''Ik ben blij dat Hans van Mierlo zich met de stadsdeelpolitiek bemoeit. Dat mag iedereen doen.'' Ook Gerrit Brunink is laconiek: ''Wij hebben ruimte voor 'nieuw elan' willen scheppen.''

De leden van D66 hebben nog tot 5 december de tijd om hun stem uit te brengen voor de kandidatenlijst. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden