Plusreportage

Oudjaarsnacht op de spoedeisende hulp: 'Drank is een goede pijnstiller'

De bezetting op de spoedeisende hulp in het MC Slotervaart ziekenhuis was verdubbeld, maar het werd een rustige nacht in West. "Het doet nu geen pijn, maar dat verandert als de alcohol is uitgewerkt."

Het is rustig op de spoedeisende hulp Beeld Dingena Mol
Het is rustig op de spoedeisende hulpBeeld Dingena Mol

Het moet één van de slechtste plekken zijn om het nieuwe jaar te beginnen: het ziekenhuis. Helemaal als de toedracht van het ziekenhuisbezoek te maken heeft met de festiviteiten om het nieuwe jaar in te luiden.

"Toch is dat vaak het geval," zegt Bernadette Jonker, een verpleegkundige met 17 jaar ervaring op de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart. "Intoxicaties en vuurwerkletsel zien we hier met nieuwjaarsnacht het vaakst."

Met de intoxicaties komen ook vaak de ongelukken, zo heeft de 34-jarige Flavia ervaren. De Braziliaanse is met haar Amerikaanse vriend Rob op vakantie en het avondje stappen is geëindigd met een smak op het Amsterdamse asfalt. Flavia's gezicht ligt open en er ontbreekt een stukje van een tand.

Dubbele tong
"Ik heb geen idee meer hoe het precies gebeurd is," zegt Flavia met dubbele tong. Ook Rob (34) kan zich weinig van het voorval herinneren. "Ineens lag ze op straat."Het koppel blijft er luchtig onder. Sterker, af en toe moeten ze grinniken om de situatie. Flavia heeft geen pijn, dat scheelt. Dat de drank nog niet is uitgewerkt, speelt ook een rol.

"Morgen ziet de wereld er toch anders uit, vermoed ik," aldus Jonker. "Want drank is een goede pijnstiller. Ik heb dronken mensen gezien die met een gebroken been nog gewoon konden traplopen. Nuchter zou dat nooit kunnen."

Om voorbereid te zijn op een drukke nacht, had het MC Slotervaart de bezettingsgraad opgekrikt. Normaliter volstaan één arts en twee verpleegkundigen, maar in de nachtshift van half elf tot half acht zijn er twee extra verpleegkundigen ingeroosterd. Het blijkt niet nodig. 2018 begint kalmpjes in West.

Vuurpijl
Een greep uit de negen patiënten van nieuwjaarsnacht: een vrouw die haar enkel verstuikte toen ze bij het oplaten van een wensballon van een trapje viel, een man die een vuurpijl tegen zijn arm kreeg en nog een paar valpartijen die hechtingen behoeven. Bijna iedereen kan na een kleine ingreep naar huis. Eén man wordt opgenomen met zware ontstekingsverschijnselen, maar dat staat los van het nieuwjaarsfeest.

Ook in andere Amsterdamse ziekenhuizen verloopt nieuwjaarsnacht relatief rustig. In het OLVG verloopt de nacht vergelijkbaar met eerdere nieuwjaarsnachten. Dat geldt ook voor het AMC, dat één patiënt met zwaar letsel meldt.

Uitzondering is het VUmc. Met veertig patiënten was het drukker dan voorgaande jaren. Negen van hen belandden in een shockroom, waar ernstiger letsel wordt behandeld. Op geen enkele Amsterdamse spoedeisende afdeling was het echter zo druk dat patiënten moesten worden geweigerd.

Afwisseling
Het ambulancepersoneel dat iemand in Slotervaart aflevert, spreekt dan ook van een rustige nacht. Het is niet helemaal wat Jonker gehoopt had. "Het werk is het leukste als er veel te doen is. Ik zit niet te wachten op zware medische problemen, maar wel op veel afwisseling. Dan gaat de nacht het snelste."

Rond een uur of zeven verlangt Jonker naar het einde van de dienst. Voor haar is 2018 begonnen met kinderchampagne op de achtste verdieping van het ziekenhuis, voor een goede blik op het vuurwerk. Daarna kwamen de jaarlijkse ongelukken. Nu snakt ze naar haar bed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden