Oudervereniging doet aangifte tegen eigenares Amsterdamse crèche

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, Boink, doet deze week aangifte tegen de eigenares van de crèche 24/7 Kids op het Columbusplein in West.

Redactie
Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein. Beeld Google Streetview
Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein.Beeld Google Streetview

De advocaat van de ouders, Richard Korver, vertelde aan de NOS dat dit de eerste keer wordt dat een eigenaar van een crèche strafrechtelijk wordt vervolgd.

De belangenorganisatie hoopt zo dat bestuurders die ernstig in de fout gaan in de kinderopvang moeten niet langer de kans krijgen om elders in het land opnieuw te beginnen.

"We hopen dat deze zaak voor de rechter komt en dat harder kan worden opgetreden tegen bestuurders," aldus voorzitter Gjalt Jellesma. "Het is heel belangrijk voor de sector dat mensen die in de fout gaan hier niet mee wegkomen. Deze mensen moeten voor altijd uit de branche en moeten niet de kans krijgen om ergens anders een kinderopvang te openen. We zijn blij dat er nu ouders zijn die ons hierbij met aangifte willen helpen." Volgens Jellesma gaat het ieder jaar om zo'n tien zaken die niet kunnen. "Iedere zaak is er een te veel."

Slechte hygiëne en veiligheid
Eind oktober 2015 werd het kinderdagverblijf al gesloten omdat de eigenares alle regels aan haar laars lapte.

Zo werden sommige kinderen elders ondergebracht terwijl de ouders hiervan niet op de hoogte waren en waren de hygiëne en veiligheid niet in orde. De vrouw legde bovendien valse verklaringen af over het aantal kinderen dat op de crèche werd opgevangen en kon geen administratie overleggen.

Ook kon niet worden vastgesteld of medewerkers over de juiste papieren beschikten. De GGD sprak in twee rapporten over het kinderdagverblijf op het Columbusplein over 'een zeer zorgelijke situatie'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden