Ouders zonder ‘vitale beroepen’ eisen geld terug bij kinderopvang

Ruim 40.000 kinderen van mensen in ‘vitale beroepen’ maken momenteel gebruik van de kinderopvang. Het noodsysteem werkt, maar begint nu toch te kraken. Andere ouders vorderen met een jurist aan hun zijde geld terug en betalen rekeningen niet meer als hún kinderen geen opvang krijgen.

Beeld ANP

Kinderdagverblijven zijn duidelijk over de interpretatie van de regels: een van de ouders móet een zogenoemd vitaal beroep hebben, de mensen die een cruciale rol vervullen in het draaiende houden van de maatschappij. Zonder nutsvoorzieningen, telecom, supermarkten, schoonmakers en zorgpersoneel stort de samenleving immers in.

Maar er zijn ook ouders die redeneren: ik betaal ervoor, dus ik heb er recht op. Ze nemen een jurist in de arm en vorderen geld terug en betalen rekeningen niet omdat zij geen opvang krijgen. “Dat zijn mensen waarvan ik denk: die zou ik niet graag tegenkomen als ik in een noodsituatie verkeer,” zegt René Loman van Kinderopvang Nederland. Hij wijst erop dat het huidige noodsysteem alleen houdbaar is als iedereen gewoon blijft betalen. “De kinderopvangtoeslag wordt ook doorbetaald. Procedures over geld kunnen we nu missen als kiespijn.’’

Twintig procent

In Nederland maken 800.000 kinderen gebruik van buitenschoolse opvang, kinderopvang of een gastouder. Kinderopvang Nederland zegt dat dinsdag zo’n 40.000 kinderen naar de bso, kinderdagopvang of gastouder gingen. Dat aantal groeit nu dagelijks. In sommige kinderdagverblijven is de bezetting inmiddels twintig procent, bij andere houdt het met vijf procent wel op.

Ook oudervereniging Boink roept alle ouders op om de rekeningen te voldoen. “Juristen vertellen ouders dat ze niet verplicht zijn te betalen, maar het is echt voor iedereen beter om dat wel te doen. Kinderopvang is een cruciale sector,” zegt Boink-voorzitter Gjalt Jellesma. “Ik begrijp dat bijvoorbeeld zzp’ers inkomsten mislopen, maar met het in de problemen brengen van de kinderopvang is niemand geholpen. Er moet wel snel duidelijkheid komen dat ouders de gehele eigen bijdrage vergoed krijgen. Dat is wel toegezegd door het kabinet, maar nog niet honderd procent zeker. Geef die ouders de zekerheid dat ze dat geld terugkrijgen, zodat ze niet uit onzekerheid opzeggen.’’ Want wie nu opzegt, raakt de plek bij de opvang ook echt kwijt. 

‘Zorgkinderen’

“Ik geef die ouders die een plek opeisen omdat ze ervoor betalen weinig kans. Ze zijn niet anders dan al die andere honderdduizenden ouders. De regels zijn duidelijk: één van de ouders moet een vitaal beroep hebben,” zegt Jellesma. De branche zegt al coulant te zijn met de interpretatie van de vitale functies. Toch pleit Jellesma ervoor dat de opvang ook opengaat voor ‘zorgkinderen’. “Een vechtscheiding stopt niet door corona en sociaal-emotionele problemen van kinderen evenmin. Voor die kinderen is het beter als ze niet wekenlang thuis zijn maar ook een paar dagen naar de opvang kunnen.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden