Update

Ouders zedenzaak: Wij zijn slachtoffer

Ouders die betrokken zijn bij de Amsterdamse zedenzaak, willen worden aangemerkt als slachtoffer. Zij willen erkenning van de rechter van het leed dat hen door kindermisbruiker Robert M. is aangedaan én zij willen als slachtoffer in het strafproces schade op M. kunnen verhalen.

Kinderdagverblijf het Hofnarretje, foto uit 2010 Beeld anp
Kinderdagverblijf het Hofnarretje, foto uit 2010Beeld anp

Advocaat Richard Korver bepleitte dit vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam, ter onderbouwing van de schadeclaims die hij namens ouders en kinderen wil doen. Korver wil de schade verhalen in het strafproces, omdat de overheid toegewezen claims dan voorschiet. In een civiele procedure doet de overheid dat niet. De namens de ouders te eisen schade zullen Robert M. en zijn partner en medeverdachte Richard van O. niet zelf kunnen ophoesten.

De rechtbank wees de claims namens de kinderen vorig jaar tot een totaalbedrag van enkele tonnen toe, maar de ouders zelf bleven met lege handen. De rechtbank stelde zich op het standpunt dat volgens de wet de ouders geen slachtoffer zijn. Volgens Korver hebben ouders er 'dringend behoefte' aan dat de rechter zegt: 'U bent slachtoffer, ook in de zin van het recht.'

Korver schetste in zijn pleidooi uitvoerig welke verwoestende gevolgen de misbruikpraktijken van M. op de betrokken kinderen en ouders hebben gehad. Eerder op de dag had het hof dat ook al gedaan, in een samenvatting van verklaringen van ouders.

Vrijdagmiddag licht Korver de individuele schadeclaims toe, namens 47 kinderen en hun ouders. In verband met de privacy van de slachtoffertjes gebeurt dit achter gesloten deuren. Justitie vervolgt M. voor het misbruik van 67 kinderen; 20 slachtoffers eisen geen schadevergoeding.

Daarmee belandt de inhoudelijke behandeling van de zedenzaak in hoger beroep in de laatste fase: dinsdag zal het Openbaar Ministerie zijn visie op de zaak geven en de strafeisen formuleren. Vorig jaar eiste het OM de maximale straf tegen M.: 20 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank legde 20 jaar cel en tbs op.

Het hof hoopt op 25 april uitspraak te kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden