Ouders woest over verhuisplan Cartesius 2 naar Zeeburgereiland

Ouders van leerlingen van het Cartesius 2 zijn woedend op het schoolbestuur en de gemeente over een voorgenomen verhuizing naar een veel onhandiger locatie en melden zich nu bij de gemeente.

Lorianne van Gelder
Verhuizen van Plantage Muidergracht naar IJburg 2 op Zeeburgereiland Beeld Rink Hof
Verhuizen van Plantage Muidergracht naar IJburg 2 op ZeeburgereilandBeeld Rink Hof

Ze vinden dat ze te laat hoorden dat het eerder beloofde gebouw aan de Plantage Muidergracht niet doorgaat, vinden de verhuizing naar IJburg 2 op Zeeburgereiland een slecht idee en vrezen voor de kwaliteit en het voortbestaan van de school, schrijven ze in een brief aan de wethouder.

IJburg 2 is bijna vijf kilometer uit de buurt van het beoogde onderkomen waar de school, die drie jaar bestaat en 300 leerlingen telt, zou komen. Verder vrezen ouders dat het schoolconcept in gevaar komt: die is gebaseerd op bezoeken aan het Stadsarchief, bibliotheken en musea. Onderwijstijd gaat met een locatie buiten het centrum op aan reistijd.

Te kostbaar
Begin dit jaar bleek dat aannemers de verbouwing van een voormalig UvA-gebouw aan de Plantage Muidergracht niet binnen de gestelde tijd en budget konden doen. Voor de renovatie was een bedrag van 23 miljoen euro beschikbaar, maar daarvoor was geen bouwer te vinden, schreef wethouder Onderwijs Marjolein Moorman.

De ouders van Cartesiusleerlingen trekken die lezing in twijfel. Zij berekenden dat de 23 miljoen euro boekhoudkundige kosten zijn, en dat het bedrag van de aanbesteding de helft was. Ook hoorden zij bij aannemers en architecten, dat het project met meer tijd haalbaar zou zijn.

De gemeente zegt dat die uitleg niet klopt. De bouwplaatskosten en het plafondbedrag waren voor aannemers ook een reden om het project niet op te pakken.

Voor Gwenda de Marie, ouder van een dochter in de eerste klas, was de keuze voor het Cartesius 2, dat nu in tijdelijke gebouwen in de Jordaan zit, ook gebaseerd op de locatie.

"We wonen in de Westerparkbuurt, de Plantagebuurt zou goed te doen zijn geweest, maar een fietstocht naar Zeeburg is bijna 9 kilometer." Met het OV reizen wordt te kostbaar. "Ik ben alleenstaande moeder en ik wil mijn dochter ook andere activiteiten laten doen."

Wie zou willen wisselen van school op basis van de nieuwe locatie heeft ook een probleem, schrijven de ouders. Het onderwijsconcept van Cartesius 2 is zo afwijkend - er worden geen cijfers gegeven, vakken heten 'Amsterdam' of 'Formeel Denken' en niet alle kinderen volgen Duits en Frans - dat een wisseling naar een andere school ingewikkeld is.

Bijeenkomst
Marjolein Moorman wil voor 4 maart een definitieve locatie bekendmaken, zodat nieuwe leerlingen een goede keuze maken. Ze begrijpt dat het 'even slikken is' voor ouders. "Maar het is niet alsof het IJburg 2 een locatie buiten de stad is."

Ook op het IJburg 2 is ontstemd gereageerd op het nieuws dat scholieren zouden moeten verplaatsen. Volgens de schoolleiding is de school nog aan het groeien en kan het niet zonder het gebouw op het Zeeburgereiland. Dinsdagavond houden het Cartesius en de gemeente een bijeenkomst.

Marjolijn Moorman Beeld Eva Plevier
Marjolijn MoormanBeeld Eva Plevier

Pandje wisselen

Toen vorige maand bleek dat aannemers de verbouwing van een voormalig UvA-gebouw aan de Plantage Muidergracht niet binnen de gestelde tijd en budget kunnen doen, stelde de gemeente een alternatieve locatie, het gebouw van IJburg 2, op het Zeeburgereiland voor.

Dat gebouw is ooit voor 900 leerlingen gebouwd, maar wordt door 650 leerlingen gebruikt. Het pand van zusterschool IJburg 1 zit ook ruim in het jasje: daar is plaats voor 1300 leerlingen, terwijl er slechts 650 zitten. In de strijd tegen leegstand zagen het stadsbestuur en de vereniging van schoolbesturen een goede oplossing: Cartesius 2 een nieuw gebouw, terwijl ­IJburg 2 bij IJburg 1 intrekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden