Ouders van kinderen met een beperking komen samen in Nieuw-West: ‘Fijn om te praten’

Een ontmoetingsmoment in Nieuw-West voor ouders van kinderen met een beperking moet er volgens mantelzorgorganisatie Markant voor zorgen dat zij weer een beetje lucht krijgen. ‘Het water staat ouders met zorgintensieve kinderen vaak aan de lippen.’

Gespreksleider Leontien Sauerwein met haar dochter Fenne.Beeld Privéfoto

“De ouders zijn altijd bezig met de beperking van hun kind,” vertelt Lia van Dam, coördinator mantelzorg bij Markant. “Het is fijn als zij daar met andere ouders over kunnen praten. Hopelijk worden ze zo sterker onderling.”

Op zaterdag 14 december organiseert Markant daarom voor het eerst een bijeenkomst voor ouders van kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Van 10 tot 12 uur kunnen zij aanschuiven om met elkaar in gesprek te gaan, informatie uit te wisselen en vragen te stellen aan experts. De ontmoeting vindt plaats in Huis van de Wijk Honingraat in Nieuw-West.

Onzekere tijd

Leontien Sauerwein is betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst. Haar 6-jarige dochter heeft een verstandelijke beperking en spraak- en gehoorproblemen. “De eerste jaren is het zo zoeken, zeker als je geen duidelijke diagnose hebt. Het is afwachten hoe een kind zich ontwikkelt. Een heel onzekere periode.”

Na de geboorte van haar dochter heeft Sauerwein haar baan bij de gemeente opgezegd en haar eigen praktijk opgericht waar ze ouders van zorgintensieve kinderen begeleidt. Ze kwam met Markant in gesprek over een bijeenkomst. “Het is best lastig om lotgenoten te vinden. Ik heb zelf een plek gemist waar je geregeld mensen kan spreken en had het fijn gevonden om andere ouders te ontmoeten.”

Sauerwein leidt het gesprek op 14 december. Al langere tijd beschrijft ze haar ervaringen met haar dochter op haar eigen blog. “Ik begin altijd met het voorlezen van een van mijn columns. Doordat ik dezelfde ervaring heb als de anderen, maakt dat het gesprek makkelijker,” vertelt ze. “Contact met anderen leidt tot erkenning, herkenning en kan soms zelfs een eye-opener zijn.”

Van Dam hoopt dat het de eerste van een lange reeks bijeenkomsten door de hele stad zal zijn. 

Grote stap

Voor veel ouders die een kind met een beperking hebben, is de stap fysiek groot om naar een bijeenkomst als deze te komen. “We krijgen dagelijks vragen of we zoiets kunnen organiseren, maar merken dat er een aanlooptijd nodig is voordat ouders daadwerkelijk komen,” zegt Van Dam. Markant probeert het de ouders dan ook zo gemakkelijk mogelijk te maken: de locatie is rolstoeltoegankelijk, er is professionele kinderopvang en er zijn snoezelactiviteiten.

Meer informatie over het ontmoetingsmoment is hier te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden