Ouders uitgelote kinderen vangen bot bij rechter

Scholenvereniging Osvo hoeft geen openheid te geven over hoe de loting en matching voor Amsterdamse middelbare scholen is verlopen.

Dit jaar werden 44 leerlingen niet geplaatst, van wie 17 wel de geadviseerde twaalf scholen hadden opgegeven. Beeld anp

Dat heeft de rechter deze week bepaald. Een groep ouders van achtstegroepers die op geen enkele school werden geplaatst wilde via de rechter aan informatie komen over de loting. Hun kinderen werden bij alle twaalf opgegeven scholen uitgeloot.

De ouders zeggen fundamentele twijfels te hebben over of de loting rechtvaardig en correct is uitgevoerd. Volgens de ouders had Osvo meer moeten doen om te voorkomen dat hun kinderen niet op een school van een voorkeur werden geplaatst. Bij de rechter eisten ze onder meer inzage in de berekeningen en analyses over de matching.

Reeks vragen
De rechter oordeelt dat de scholenvereniging niet verplicht is die informatie te verstrekken. De ouders vroegen namelijk niet om bepaalde documenten, maar stelden een reeks vragen. Via de rechter is het niet mogelijk om daar antwoorden op te eisen.

Bovendien hebben de ouders geen concrete aanwijzingen of bewijzen dat Osvo niet haar best heeft gedaan om de leerlingen te plaatsen. De rechter spreekt daarom van 'hengelen naar informatie'.

Apart klasje
Het plaatsingsysteem, de zogenoemde matching voor achtstegroepers met een middelbare school, werd in 2015 voor het eerst ingevoerd en zorgde vorige jaren ook voor ophef, omdat kinderen een school toegewezen kregen die heel laag of niet voorkwam op de ingevulde voorkeurslijst.

Dit jaar werden 44 leerlingen niet geplaatst, van wie 17 wel de geadviseerde twaalf scholen hadden opgegeven. 130 leerlingen (1,7 procent) werden buiten hun top 5 geplaatst. 98 procent van de 7638 leerlingen belandde wel op de school uit zijn of haar top 5.

Osvo bood de ouders en hun kinderen die niet geplaatst werden aan een apart klasje te maken op een school waar nog wel plek is. De ouders sloegen dit aanbod af, omdat zij de beschikbare scholen niet vinden passen bij hun kind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden