Ouders slachtoffers woedend over therapie Robert M.

Ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak zijn er woedend over dat Robert M. nu al wordt behandeld. M. zit momenteel in het psychiatrisch penitentiair centrum (PPC) van de gevangenis in Vught. Hij krijgt daar een zogeheten multidisciplinaire begeleiding, medicatie en therapie. Dat bleek donderdag op de zitting bij het gerechtshof in Amsterdam.

Richard Korver, advocaat van de ouders, in de gang het Paleis van Justitie. Beeld anp
Richard Korver, advocaat van de ouders, in de gang het Paleis van Justitie.Beeld anp

Voor de ouders kan dit absoluut niet door de beugel, zei hun advocaat Richard Korver. 'Zij zijn daar zeer ontstemd over. Sommige dingen, zoals de muziektherapie, is hun ernstig in het verkeerde keelgat geschoten. De ouders vinden dat Robert M. eerst gestraft moet worden.' Volgens Korver zijn zijn cliënten ook boos over de bijstand die M. vanuit de inrichting krijgt voor het onderhouden van contacten met de buitenwereld.

Robert M. zei donderdag blij te zijn dat hij 'eindelijk' wordt behandeld. Hij is gebrand op een snelle aanvang van zijn tbs. Die heeft de rechtbank hem opgelegd, naast een lange celstraf. De kans dat ook het gerechtshof in hoger beroep de maatregel oplegt, lijkt 100 procent.

De advocaten van Robert M. noemen de woede onterecht en ongenuanceerd. Dat M. op zo'n afdeling wordt behandeld, is al 2 jaar bekend en dus oud nieuws, zeggen raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker. Bovendien kan hij 'om veiligheidsredenen' niet op een gewone afdeling in een huis van bewaring worden geplaatst.

Het Openbaar Ministerie zei donderdag desgevraagd begrip te hebben voor de boosheid van de ouders. 'Maar het PPC is een bijzondere zorgafdeling', aldus een woordvoerster. 'Robert M. zit daar omdat een gewoon regime niet geschikt voor hem is, onder meer met het oog op zijn veiligheid. Bij zo'n afdeling hoort een andere behandeling. Wij kiezen in Nederland voor een humaan gevangeniswezen, ook in het belang van een goede rechtspleging: Robert M. moet goed en fit terecht kunnen staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden