Ouders proberen Barbaraschool met stichting open te houden

Met een petitie en crowdfunding proberen ouders de Barbaraschool in Oost open te houden.

David van Unen
De Barbaraschool Beeld Google Streetview
De BarbaraschoolBeeld Google Streetview

Stichting KBA Nieuw-West, waar de school sinds de jaren tachtig onder valt, heeft besloten de school met nu 113 leerlingen in de zomer van 2018 te sluiten.

Reden voor het besluit zijn de onderhoudskosten van 1,3 miljoen euro waarmee de Barbaraschool KBA de komende tien jaar zou opzadelen. "Dat is een derde van ons hele onderhoudsbudget," zegt KBA-bestuurder Frank Merten. "Als we dat in de Barbaraschool steken, moet ik zes andere scholen teleurstellen."

Pappen en nathouden
Vijf jaar geleden dreigde om vergelijkbare redenen ook al sluiting. Met pappen en nathouden kon de Barbaraschool toen alsnog openblijven. Nu is dat niet meer te doen, zegt Merten. In 2012 was het aantal leerlingen overigens te laag. Mede dankzij inspanningen van ouders en betrokkenen is dat aantal nu gestegen en zit er bovendien nog groei in.

Juist daarom voelen ouders in de voor de gelegenheid opgerichte stichting Vrienden van de Barbaraschool zich miskend in het besluit de school te gaan sluiten.

Zwakke school
Een paar jaar geleden stond de school nog te boek als zwakke school maar vervolgens is de kwaliteit van het onderwijs er echt omhoog gegaan, stellen zij, en het aantal leerlingen ook. "Maar in plaats van een felicitatie daarvoor kregen we een brief die ons nogal overviel," zegt moeder Natalie Bos. Ouders hadden gehoord willen worden, 'nog vóór het opheffingstraject werd ingezet'.

De ouders richten hun pijlen onder meer op de financiële noodzaak die KBA aanvoert als argument voor de sluiting. "We willen wel eens weten hoe die kosten zijn opgebouwd," zegt Bos. "Daar is nu maar mondjesmaat informatie over." In afwachting van inzage in de onderhoudskosten is de stichting begonnen handtekeningen en geld in te zamelen.

KBA-bestuurder Merten juicht de initiatieven van de ouders toe en benadrukt de school het liefst open te willen houden. "Er zit zeker groei in de school maar het gebouw uit 1889 heeft gewoon hoge onderhoudskosten. Maar als de ouders het geld bij elkaar krijgen, zie ik geen reden meer de school te sluiten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden