PlusInterview

Ouders overleden Arend (5) willen zich inzetten voor lotgenoten

De Amsterdamse docenten Mark (32) en Susannah (34) van Asch verloren in een week tijd hun oudste zoon en kregen er een baby'tje bij. Nu wil het stel zich inzetten voor de ouders van overleden kinderen.

Maxime Smit
null Beeld Rieta Mulder
Beeld Rieta Mulder

Raar, vond Mark van Asch het in eerste instantie om zijn overleden zoon Arend (5) te laten fotograferen. Arend overleed op 22 april na een kort ziekbed.

De vrouw die zijn uitvaart begeleidde vertelde dat er een stichting is die professionele foto's kan maken zolang je kindje opgebaard ligt, en dat dit ouders vaak helpt bij de rouwverwerking. "We gingen schoorvoetend akkoord," zegt Van Asch, net als zijn vrouw docent op de Geert Groote School.

"Maar toen de fotograaf eenmaal was geweest waren we heel blij. Dit zijn de enige foto's van onze drie jongens en ons als gezin bij elkaar." In de week dat Arend overleed beviel Susannah namelijk van baby Olaf.

Het stel had ook al een tweede zoon: Emile van bijna drie. 'Ons leven thuis is zo duaal,' schreef Van Asch in de week van Olafs geborte en Arends overlijden op Facebook. 'Leven en dood zo dichtbij.'

Volkomen onverwacht
Arends dood kwam volkomen onverwacht, vertelt Van Asch. Hij kreeg koorts en buikloop en eigenlijk dacht iedereen dat Arend gewoon een beetje ziek was, zoals dat vaker gebeurt bij kinderen.

Toen kwam er oorpijn bij. Arend kreeg penicilline en later opeens een hartaanval. In het ziekenhuis bleek dat hij een longontsteking had en een hartkwaal die nooit eerder was opgemerkt, omdat er nooit problemen waren geweest. "De combinatie was te veel," zegt Van Asch.

Foto's
Om zijn verdriet een plek te geven, om iets voor Arend te doen en uit dankbaarheid voor de foto's die Make a Memory maakte, besloot Van Asch om de foto's van zijn gezin op Facebook te delen met daarbij een oproep om geld aan de stichting te doneren.

Van Asch en Arends peetvader Arthur gaan dan in de herfst de Mont Ventoux opfietsen. De opbrengst van hun benefiettocht gaat in het geheel naar Make a Memory.

"Make a Memory maakt foto's zonder dat je daar als ouder voor hoeft te betalen," vertelt Van Asch. "Ze bestaan op basis van giften. Ik fiets graag op de racefiets, Arends peetvader doet dat ook en ik moest denken aan een arend die uitvliegt bij het idee van het beklimmen van de Mont Ventoux."

Overdonderd
Van Asch hoopte tweeduizend euro op te halen. Inmiddels is dat binnen, maar de teller gaat door. "Ik weet niet exact hoeveel er is opgehaald, maar bij Make a Memory zijn ze overdonderd. Stilletjes hoop ik natuurlijk dat we zelfs wel tienduizend euro ophalen."

Van Asch' vrouw Susannah wil op haar beurt binnenkort een fonds opzetten voor de betaling van de begrafenis van overleden kinderen. "Als je je kind wilt begraven krijg je plots een rekening van twintigduizend euro," zegt Van Asch.

"Wie heeft dat nou liggen als gezinnetje?" Het fonds moet de naam Arend Lucas Fonds gaan dragen. Lucas is Arends tweede naam. Het is de bedoeling dat ouders van kinderen die zo'n begrafenis niet kunnen betalen een aanspraak op het fonds kunnen gaan maken.

Het opzetten van dat laatste is echter voor later. "Voor nu hebben we een klein baby'tje om ons op te richten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden