Ouders op het matje in De Baarsjes

Het Columbusplein in Amsterdam, waar een buurtwerker is mishandeld. De jeugd op de foto is niet betrokken bij het beschreven voorval. Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - Stadsdeel De Baarsjes gaat ouders van rebellerende jeugd aanpakken via de Raad voor de Kinderbescherming. Jongeren hebben een buurtmedewerker mishandeld en hun ouders reageren niet op verzoeken om te komen praten.

Een klein groepje jongeren veroorzaakt al jaren veel overlast op en rond het Columbusplein. Om de jeugd bezig te houden, organiseren medewerkers van het stadsdeel voetbaltoernooitjes.

Een van hen werd onlangs afgetuigd door deze hangjongeren. Hij was bezig met reparaties aan een speeltuinhuisje op het plein, toen een jongere er met zijn hamer vandoor ging. Toen de sportbuurtmedewerker zijn hamer weer opeiste, ontstond een handgemeen en kreeg hij rake klappen van vier jongens. Een handvol ouders keek toe en stak geen vinger uit, aldus het stadsdeel. De daders, vier tussen de vijftien en achttien jaar, zijn later opgepakt door de politie.

Twee van hen, 'Puppie' (18) en 'Ibrahim' (18), werden van hun bed gelicht. Nog geen twaalf uur later stonden ze weer op het pleintje. Een storm in een glas water, vinden de twee. De jongen die de hamer pakte, wilde hem alleen even lenen, vertellen ze. De situatie zou pas zijn geëscaleerd toen de stadsdeelmedewerker op agressieve wijze verhaal bij hem kwam halen.

''Dit gaat echt nergens over. Er zijn nauwelijks klappen gevallen,'' zegt Puppie, die zelf ontkent de medewerker geslagen te hebben. Ibrahim laat doorschemeren wel bij het handgemeen betrokken te zijn geweest, maar volgens hem is de ambtenaar ook geen heilig boontje: ''Hij heeft ook klappen uitgedeeld.''

Voor het stadsdeelbestuur is echter een grens overschreden. ''Een van onze mensen, die bezig was met zijn werk, is in elkaar geslagen. Dat pikken we niet,'' aldus stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex. Daarbij: de voetbaltoernooien worden juist gehouden op verzoek van de lokale hangjeugd. ''Dat maakt het extra cru,'' aldus Lambriex.

Voor de buurt is de vechtpartij het zoveelste incident op het pleintje. Maandagavond deed een dozijn bewoners zijn beklag in buurthuis de Tagerijn. Bewoners klaagden over ingegooide ruiten, seksuele intimidatie en jongeren die hen bespuugden.

Het was de tweede keer in drie maanden dat het stadsdeel een dergelijke avond organiseerde. De laatste bijeenkomst was in juni. Enkele weken daarvoor hadden bezoekers van jongerencentrum De Zuidpool een bewoner van de Vasco da Gamastraat het ziekenhuis ingeslagen met een biljartkeu. Het stadsdeel verwijderde toen onder andere enkele bankjes die populair waren als hangplek.

Nu er weer klappen vallen, is het tijd voor extra maatregelen, beloofde de stadsdeelvoorzitter. Straatcoaches gaan intensiever op het plein patrouilleren, er wordt een apparaat geïnstalleerd dat een voor jeugdige oren onverdraaglijke zoemtoon produceert en het stadsdeel laat onderzoeken of cameratoezicht juridisch haalbaar is.

Het stadsdeel heeft ook de ouders van de raddraaiers in het vizier. Die waren gisteravond weer afwezig, de tweede keer in korte tijd dat ze het lieten afweten. Na de vechtpartij met de ambtenaar had Lambriex de ouders van de vier arrestanten 'dwingend uitgenodigd' voor een persoonlijk gesprek op het stadsdeelkantoor. Geen van hen kwam opdagen.

''Als je kinderen zich zo gedragen en je bent niet aanspreekbaar, heb je de situatie kennelijk thuis niet meer in de hand,'' zegt Lambriex. ''Wij gaan hiervan melding maken bij de Raad voor de Kinderbescherming.'' (ERIC VAN DEN BERG)

Foto Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden