Ouders mogen 'Gülenschool' De Roos niet meer zwartmaken

Ouders van basisschool De Roos in Zaandam mogen de school niet langer uitmaken voor een school voor terroristen. Dat heeft de rechter vrijdag bepaald tijdens een kort geding in Haarlem.

ANP/Redactie
Islamitisch Basisschool De Roos in Zaandam. Beeld anp
Islamitisch Basisschool De Roos in Zaandam.Beeld anp

Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) was twee weken geleden naar de rechter gestapt om de ouders te dwingen met hun negatieve uitlatingen te stoppen en alle beschuldigingen over De Roos te rectificeren. De stichting zag zich op dat moment geconfronteerd met een forse terugloop van het aantal leerlingen.

Verwijt
De onrust houdt verband met de mislukte couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Advocaat Marcel Dekker zei namens zijn cliënt SIOZ "tevreden" te zijn met het vonnis. "Het verbod op termen als een school van landverraders, terroristen en moordenaars is echt wat waard voor de stichting, net als het verbod om De Roos een 'FETÖ-school' te noemen," zei hij. FETÖ (Fethullah-terreurorganisatie) is de naam die de Turkse machthebbers gebruiken om de organisatie rond Gülen als een terreurgroep te bestempelen.

Niet gelieerd
Dat De Roos wel een 'Gülenschool' mag worden genoemd, weegt voor de stichting minder zwaar, zei Dekker. "Die term wordt in de media ook al veel gebruikt, al is dat niet terecht. De school en Gülen zijn op geen enkele manier met elkaar gelieerd."

Van de rechter mag de naam 'Gülenschool' worden gebruikt omdat SIOZ de bewering van de ouders dat De Roos in het verleden aan Gülen gerelateerde activiteiten heeft ontplooid, niet voldoende heeft weerlegd. Een enkel persbericht dat de stichting hierover eind juli op de eigen website plaatste, is in de ogen van de rechter onvoldoende.

In Amsterdam zijn minimaal 150 leerlingen aan het begin van het schooljaar niet naar een basisschool gegaan vanwege 'intimidatie en pesterijen' die te maken hebben met de Turkse spanningen. Amsterdam gaat onderzoek doen naar 'de lange arm' van de Turkse regering in de stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden