Ouders Merkelbachschool dreigen met bezetting schoolplein

De kinderen van de Merkelbachschool in Buitenveldert moeten het al twee jaar zonder goed schoolplein stellen. Gisteren begonnen de werkzaamheden, maar ouders, schoolbestuur en buurtbewoners kunnen zich niet vinden in de plannen van stadsdeel Zuid en dreigen ermee het plein te bezetten.

Er wordt in Buitenveldert al twee jaar gesteggeld over de inrichting van het plein van het MFC Binnenhof Beeld anp
Er wordt in Buitenveldert al twee jaar gesteggeld over de inrichting van het plein van het MFC BinnenhofBeeld anp

Een zandbak, een paar klimrekken en wat zonwering voor als de zomerzon schijnt: het inrichten van een schoolplein lijkt een simpele klus. Toch wordt in Buitenveldert nu al bijna twee jaar gesteggeld over de inrichting van het plein van het MFC Binnenhof, een gebouwencomplex naast het Gelderlandplein waarin onder andere de Merkelbachschool, een kinderdagverblijf, een wijkcentrum en diverse woningen zitten.

Het plein ging in maart 2014 op de schop wegens werkzaamheden aan de ondergelegen parkeergarage. Na diverse hindernissen - de bouw werd in mei 2015 stilgelegd omdat het plan niet 'technisch getoetst' bleek te zijn - lag er in december een voorstel waarin alle partijen zich konden vinden. "Er zouden onder andere een groot klimtoestel, een grote zandbak en ruime schaduwvoorziening komen," zegt Gabriël Maassen, directeur van de Merkelbachschool. "Er moesten nog wat kleine aanpassingen worden gedaan, maar in grote lijnen waren alle partijen het eens."

De verbouwingen op het schoolplein zijn maandag begonnen Beeld Jean-Pierre Jans
De verbouwingen op het schoolplein zijn maandag begonnenBeeld Jean-Pierre Jans

Smeltend asfalt
De verbazing van de buurtbewoners was dan ook groot toen tijdens een laatste bijeenkomst eind januari bleek dat de plannen toch nog waren gewijzigd. "De grote halfronde zandbak was veranderd in een klein doosje van vier vierkante meter," zegt Paul Hartman, vertegenwoordiger van een van de drie betrokken bewonersverenigingen. "De geplande houten speeltoren was verdwenen, en er was ook niet meer voldoende schaduw."

Dat laatste is belangrijk, aldus bewoners en school, omdat het plein op het zuiden ligt en in de zomer heel heet wordt. Uit een rapport van de Rekenkamer uit 2007 bleek al dat diverse kinderen tijdens het buitenspelen een zonnesteek hadden opgelopen, en dat het asfalt dat het plein destijds bedekte vloeibaar werd van de hitte. Maassen: "Niet echt een fijne speelplaats voor kinderen. In het plan van december was hier een goede oplossing voor, maar in de laatste presentatie die we zagen was die verdwenen. De projectleider gaf aan dat dit te maken had met technische en budgettaire redenen."

Opvallend is dat wethouder Onderwijs Simone Kukenheim (D66) twee weken geleden nog bekendmaakte de komende drie jaar drie miljoen euro beschikbaar te stellen voor de verbetering van Amsterdamse schoolpleinen. Buurtbewoners vragen zich af waar dit geld naartoe gaat, als niet naar hun schoolplein. "Dat strookt toch niet met elkaar," zegt Bob van Dijk, beheerder van het MFC Binnenhofcomplex. "Ik dacht dat er geïnvesteerd zou worden in groene schoolpleinen, maar er is nu niet eens een fatsoenlijk beplantingsplan."

Brandbrief
De wethouder laat via een woordvoerder weten dat de drie miljoen euro die beschikbaar komt is bedoeld voor 'toekomstige aanvragen door schoolbesturen of bestuurscommissies om een schoolplein aan te pakken en te transformeren naar een beter schoolplein'. Dat is dus niet van toepassing op de Merkelbachschool.

De inrichting van het schoolplein ligt bij stadsdeel Zuid. De plannen zijn inderdaad aangepast aan de technische en budgettaire mogelijkheden, zegt een woordvoerder. "Maar het verschil is minimaal, we zijn dan ook verbaasd over de geluiden die we nu van de betrokkenen horen."

De inrichting van het plein is lastig, aldus de woordvoerder, omdat het gaat om een openbare ruimte die niet alleen als schoolplein wordt gebruikt, maar ook voor buurtbewoners toegankelijk is. "Hierdoor moeten we bij de zonwering bijvoorbeeld rekening houden van de eigenaars van de gevel waar deze aan moet komen." Het stadsdeel zal komende week de veranderingen met de betrokkenen bespreken. De bouw gaat vooralsnog gewoon door; op welke termijn het schoolplein af moet zijn, wil het stadsdeel niet zeggen.

De bewoners en school voelen zich niet gehoord en kaartten de problemen gisteren aan in een brandbrief aan de wethouder. Het zit ze hoog: indien de werkzaamheden niet worden aangepast, overwegen de briefschrijvers de werkzaamheden stil te leggen door het plein te bezetten. "Het zijn kafkaëske taferelen," zegt schooldirecteur Maassen. "Werkelijk alle betrokken partijen zijn het met elkaar eens over wat er met het plein moet gebeuren. Wat wil je als stadsbestuur nou nog meer?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden