Ouders kunnen doodgeborenen laten registreren
Doodgeboren kinderen kunnen vanaf maandag worden geregistreerd in het bevolkingsregister. Daarmee hebben ze nu formeel bestaansrecht.
Komt een kind dood ter wereld, dan wordt het geacht nooit te hebben bestaan, stond er tot zondag in het Burgerlijk Wetboek. Het was die wet die het ouders van een doodgeboren kind onmogelijk maakte het kind te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP).
'Een pijnlijke zin die een nog pijnlijkere praktijk oplevert,' schreef columnist Roos Schlikker. Zij werd in 2008 moeder van Liv, haar dochter die levenloos ter wereld kwam. "Ik moest via een tv-programma ontdekken dat mijn dochter wettelijk eigenlijk helemaal niet bestaat."
Schlikker sloot zich aan bij Natasja Geyteman. De moeder die pas bij de geboorte van haar tweede kind ontdekte dat ze wettelijk gezien maar één kind had. Zij startte de petitie 'Ik wil ook in het BRP!' en haalde daar 82.000 handtekeningen voor op.
Akte van geboorte
In december vorig jaar stemde de Eerste Kamer in met de wetswijziging die alle ouders de mogelijkheid geeft hun doodgeboren kind aan te geven. Dat kan ook met terugwerkende kracht. Met de 'akte van geboorte (levenloos)' kan een kind dat jaren geleden levenloos ter wereld kwam alsnog in de BRP worden opgenomen.
Ook kinderen die na een miskraam in de eerste vier maanden overlijden, kunnen een plek krijg krijgen in het BPR.
Volgens een woordvoerder van Stille Levens, kenniscentrum voor babysterfte is daarvoor wel documentatie nodig. De akte van geboorte (levenloos) geldt als officieel bewijs, maar mocht die er niet zijn, dan is het aan de ambtenaar in kwestie om te bepalen of enkel een verklaring van een arts of verloskundige ook volstaat voor de registratie.
'Emotionele dag'
Het kabinet verwacht dat er jaarlijks 550 ouders aangifte zullen doen van hun doodgeboren kind. Uit de recentste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt echter dat in 2016 811 baby's dood werden geboren.
Het kenniscentrum voor babysterfte verwacht dan ook dat er meer ouders hun kind zullen aangeven.
Voor Roos Schlikker 'en alle andere ouders' is het een bijzonder emotionele dag. "Ik ga morgen mijn dochter aangeven. Daar drinken we een flesje op."