Ouders gaan crèche in Amsterdam zelf runnen

Het kinderdagverblijf De Kleine Prins zou worden gesloten vanwege bezuinigingen, maar is gered door een opvallende nieuwe eigenaar: de ouders.

Leonie Hosselet
null Beeld ANP
Beeld ANP

De ouders van kinderdagverblijf De Kleine Prins in de Nieuwe Teertuinen kijken er nu al naar uit. Elke dag biologisch eten voor hun kroost, vaker naar buiten en flexibele breng- en ophaaltijden. Dat is wat ze straks anders zullen doen, als de groep ouders vanaf 1 juli dit jaar officieel eigenaar is van de crèche.

Eind februari hoorden ze dat eigenaar IJsterk het oude schoolgebouw, dat uitkijkt op het Prinseneiland, wilde afstoten. 'Als ouders vonden we dat deze plek niet kon verdwijnen,' zegt Ineke van Tol, één van de initiatiefneemsters van de overname. 'Het is een kleinschalige crèche op een prachtige locatie.' Zo ontstond het idee als stichting de zaak over te nemen. Het tarief per kind blijft hetzelfde: 7,35 euro per uur.

IJsterk
Het is al langer onrustig in de branche. De vraag naar kinderopvang is sinds 2012 fors verminderd en sindsdien zijn er bij IJsterk verscheidene reorganisaties geweest. Vorig jaar stootte het bedrijf zes kinderdagverblijven af en in april werd bekend dat het alle veertien locaties voor buitenschoolse opvang zou afstoten.

Ook De Kleine Prins hing sluiting boven het hoofd, al werd die steeds uitgesteld. De locatie leed verlies en was volgens IJsterk te klein om kostendekkend geëxploiteerd te worden. Bovendien staat het pand in de Nieuwe Teertuinen dicht bij andere kinderdagverblijven van het bedrijf. Daar zouden de kinderen naartoe kunnen gaan.

Toch kwam het nieuws over definitieve sluiting als een verrassing. 'Tot voor kort nam IJsterk nog nieuwe kinderen aan. Heel raar,' zegt vader Stephan Schillemans, die net zijn dochter komt ophalen. 'Vervelend die onduidelijkheid, vooral voor de leidsters. Die wisten alsmaar niet hoe lang ze nog een baan zouden hebben.'

Die leidsters zullen, op één na, ook na 1 juli op het kinderdagverblijf werken. De ouders namen de crèche met gesloten beurzen over, inclusief het huurcontract voor het schoolgebouw en de contracten van de leidsters.

Daarin verschilt De Kleine Prins van ouderparticipatiecrèches, waarin ouders zelf voor de groep staan. Nadeel van die vorm is dat de overheid nog weleens dwars wil liggen. Zo ligt er het plan vanaf 2016 de kinderopvangtoeslag voor dit soort opvang af te schaffen. Toch hebben veel ouders behoefte aan meer zeggenschap over de opvang van hun kinderen. Het bestuur van de crèche overnemen is daarom een oplossing die bij meer ouders aan kan slaan. In Rotterdam bestuurt een groep ouders sinds vorige maand op dezelfde manier een kinderdagverblijf dat met sluiting bedreigd werd.

Veel vergunningen en regels
Er is wel een harde kern van toegewijde ouders voor nodig. 'De laatste maanden had ik er anderhalve dag per week werk aan, maar dat wordt minder als het allemaal begint te lopen,' zegt Van Tol. De initiatiefnemers keken op van de hoeveelheid vergunningen en regels, variërend van onderhoud aan het gebouw tot een pedagogisch plan. Bang dat ze daar hun vingers aan zullen branden, is Van Tol niet. 'We hebben een locatiemanager aangenomen die jaren ervaring heeft met dit soort regels.'

IJsterkdirecteur Ronald van Rooden juicht het initiatief toe, maar ziet ook mogelijke struikelblokken. 'Er komt meer bij kijken dan buitenstaanders denken,' zegt hij. 'Het toezicht in Amsterdam is strenger dan elders.' Ook vraagt hij zich af hoe de ouders voor continuïteit in het bestuur zullen zorgen als de eigen kinderen te oud zijn geworden voor de crèche.

'Ik heb daar wel vertrouwen in,' zegt moeder Esther van der Veen, leunend op haar fiets met twee kinderzitjes. 'Betrokkenheid zit de mensen die hier komen, in het dna.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden