Ouders eisen behoud crèches in Oosterpark

Ouders staan voor de deur van crèche De Vlieger te overleggen. Ze zijn verbijsterd. Foto Floris Lok Beeld
Ouders staan voor de deur van crèche De Vlieger te overleggen. Ze zijn verbijsterd. Foto Floris Lok

AMSTERDAM ¿ De ouders van de voormalige UvA-crèche in het Oosterpark zijn het er niet mee eens dat hun kinderdagverblijf bij de herinrichting van het park dreigt te sneuvelen. Ze zullen bij stadsdeel Oost-Watergraafsmeer protest aantekenen.

Ouders staan voor de deur van crèche De Vlieger te overleggen. Ze zijn verbijsterd."Dit is de mooiste crèche van Amsterdam, midden in een park. Toen een kennis mij tipte, was ik meteen geïnteresseerd. Ik vond het een oase," zegt Hester van der Hoeven, wier dochter Elin van twee op de crèche zit.

Sanne Huijbregts, moeder van Maisa (2) en lid van de oudercommissie, beaamt dat. "Deze crèche is fantastisch, zeker voor Amsterdamse kinderen die op een balkon opgroeien. Het is toch heerlijk als je je kind helemaal vies van het zand ophaalt. De groepen grenzen allemaal aan de tuin. De kinderen zijn altijd buiten, weer of geen weer."

Huijbregts heeft voor haar proefschrift, Culturele diversiteit in de kinderopvang, tientallen Amsterdamse crèches bezocht. "Ik was heel stellig: toen ik zwanger was, schreef ik mijn kind alleen hier in. Oma, mijn broer en mijn zus hebben een half jaar opgepast totdat mijn kind hier na negen maanden terecht kon. Dit is Teletubbieland met heuveltjes en veel groen. En avontuurlijke ruimtes. Hier lopen zelfs echte konijntjes rond."

De Vlieger (vijf groepen) bestaat zestien jaar en zit midden in het park. De grote tuin heeft speelse grasheuveltjes, een zandbak en speeltoestellen. Een meisje klimt op een glijbaan, die op een heuvel staat. Twee kinderen scheuren op een dubbele tweewieler over het paadjes langs de zandbak. Naast De Vlieger staat een tweede crèche, de Titaantjes (twee groepen), die eveneens een tuin heeft. Beide crèches waren vroeger van de Universiteit van Amsterdam, maar zijn thans van de Stichting Eigentijdse Kinderopvang. "Sinds de komst van de Wet kinderopvang zijn er geen bedrijfscrèches meer," zegt Huijbregts.

Maarten van der Meer, vader van Jonathan (3), heeft de Visie Verdubbeling Oosterpark van het stadsdeel bestudeerd. De Vlieger en de Titaantjes moeten verdwijnen in verband met de uitbreiding van het hotel van het Koninklijk Instituut voor de Tropen, de ondergrondse parkeergarage en het theater van het Tropenmuseum. "Op een kaartje in dat stuk van het stadsdeel zien we de twee kinderdagverblijven niet eens meer getekend staan. We zijn non-existent."

De ouders zijn van plan zich 15 september te laten horen, als de Visie Verdubbeling Oosterpark in de commissie openbare ruimte van het stadsdeel zal worden besproken.

"Ze kunnen niet zeggen dat we elitair zijn," zegt Van der Hoeven. "Iedereen kan hierop. We vechten ook niet voor onszelf. Deze crèche moet blijven bestaan omdat Amsterdamse kinderen er recht op hebben in het groen op te groeien. Veel kinderen zitten hutjemutje op een derde verdieping en hebben een stenen binnenruimte." (HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden