Ouders blijven de wijk uit fietsen naar een witte school

Vier op de tien basisschoolleerlingen zitten op een school die geen afspiegeling is van de Amsterdamse bevolking. Ondanks een daling van het aantal 'zwarte scholen' is de segregatie in het onderwijs nog sterk.

Lorianne van Gelder
Slechts 18 procent van de basisschoolleerlingen gaat naar een echt gemengde school Beeld anp
Slechts 18 procent van de basisschoolleerlingen gaat naar een echt gemengde schoolBeeld anp

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het gemeentelijk bureau voor Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS).

Vooral hoogopgeleide ouders fietsen naar andere stadsdelen om hun kind naar school te brengen. Ze komen uit wijken als De Baarsjes, Oud-Noord en Geuzenveld en kiezen dan vaak 'witte' scholen die meer kinderen van hoogopgeleiden hebben.

Het aantal leerlingen dat naar een school gaat met meer dan 80 procent allochtonen is wel flink afgenomen, maar tegelijkertijd stijgt het aantal kinderen dat naar een 'witte school' gaat. De keuze van ouders en leerlingen draagt bij aan segregatie in de stad, concludeert OIS.

Slechts 18 procent van de basisschoolleerlingen gaat naar een echt gemengde school waar het aandeel wit en zwart tussen de 40 en 60 procent ligt en daarmee in de buurt komt van een afspiegeling van de bevolking. Toch zeggen ouders wel dat zij daaraan de voorkeur geven.

De cijfers zijn niet sterk veranderd sinds vorig jaar, toen OIS de gegevens over diversiteit en segregatie opnieuw ging bijhouden, na een aantal jaren verminderde politieke interesse.

Ouderinitiatieven
Het materiaal van OIS toont nog een tendens: Amsterdamse ouders worden steeds hoger opgeleid. Ook het aantal hoogopgeleide Turkse, Marokkaanse en Surinaamse ouders stijgt elk jaar.

Onderzoeker Lotje Cohen vindt de cijfers opmerkelijk. "Meestal gaat dit soort veranderingen veel langzamer, met 1 of 2 procentpunten per vijf jaar, maar het aantal hoogopgeleide ouders neemt onder alle groepen met 1 procentpunt per jaar toe."

Over het voortgezet onderwijs zijn nog geen nieuwe cijfers bekend. Middelbare scholen in de stad zijn al jaren nog gesegregeerder dan basisscholen - vmbo-scholen zijn zwart en categorale vwo's en gymnasia wit.

Politici van verschillende partijen pleiten er al jaren voor dat kinderen elkaar op school moeten kunnen tegen­komen. Duurzame, stadsbrede maatregelen om dit te bevorderen zijn echter nog niet gevonden.

Scholen en ouders proberen met ouderinitiatieven scholen minder zwart of wit te maken. De gemeente hoopt met een algemene voorziening voor peuteronderwijs meer menging tot stand te brengen. Die peutervoorziening moet volgend jaar van start gaan.

UvA-wetenschapper Hülya Kosar-Altinyelken pleitte vorig jaar voor een onderwijsbeleid dat segregatie op scholen tegengaat: 'Er is politiek lef voor nodig'

Stadsgesprek over witte en zwarte scholen, dinsdagavond, De Balie, 20.00 uur. Met o.a. wethouder Simone Kukenheim.

18%

Van alle basisschoolleerlingen in Amsterdam gaat slechts 18 procent naar een gemengde school

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden