Ouders 24/7 Kids: 'Laura T. was manipulatief én geraffineerd'

Tien ouders doen aangifte tegen Laura T., de directeur van het wegens ernstige misstanden gesloten kinderdagverblijf 24/7 Kids, wegens leiding geven aan een criminele organisatie.

Hanneloes Pen en Bas Soetenhorst
Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein in Amsterdam-West. Beeld anp
Het pand van de voormalige kinderopvang 24/7 Kids op het Columbusplein in Amsterdam-West.Beeld anp

Dit zegt advocaat Richard Korver. Eerder werd al bekend dat de ouders ook aangifte doen wegens kindermishandeling en oplichting.
Korver: "Uit eigen onderzoek blijkt dat T. heel duidelijke instructies aan haar personeel gaf om te liegen tegen de ouders en de boventallige kinderen aan het zicht van de GGD-inspecteurs te onttrekken. In georganiseerd verband gaf ze leiding aan het bedrog."

T. voerde volgens Korver een dubbele administratie, met als doel geld te verdienen. Ze had één agenda voor zichzelf en een andere voor de GGD. Daarom doen zijn cliënten ook aangifte wegens valsheid in geschrifte.

Sluiting
24/7 Kids werd in oktober door de GGD gesloten omdat er veel meer kinderen werden opgevangen dan toegestaan. Medewerksters bleken heimelijk hele dagen op straat te hebben rondgesjouwd met boventallige kinderen, soms door weer en wind. Ook de voeding liet te wensen over.
Korver hoopt op een proefproces. "Nooit eerder is een houder van een kinderdagverblijf vervolgd voor dit soort misstanden."

In theorie kan T. een nieuw kinderdagverblijf beginnen. Om dat te voorkomen bepleit Korver een wetswijziging: "Voeg een aparte strafbepaling toe aan de wet Kinderopvang, zodat iemand kan worden verhinderd een nieuw kinderdagverblijf te openen."

Vertrouwen
Uit een reconstructie in deze krant blijkt dat T. tot het allerlaatste moment het vertrouwen bij een voornaam deel van de ouders wist te behouden. Zelfs nadat de GGD de crèche had gesloten wegens talloze overtredingen, vond een groep met wie ze op goede voet stond de sluiting schandalig.

Tegenover deze krant noemen andere ouders en oud-medewerkers, die anoniem willen blijven, T. manipulatief en geraffineerd. "Ze zette knap het beeld neer dat de GGD er niets van begreep," zegt een ouder.

T. heeft haar digitale sporen zoveel mogelijk gewist. In het buurthuis waar de crèche zat, houden vrijwilligers haar de hand boven het hoofd. Een bestuurslid: "Ik zeg niks negatiefs over Laura."

Lees verder: Onbegrensd vetrouwen in Laura T. van 24/7 Kids [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden