Ouderen zitten steeds meer op sociale media

Steeds meer ouderen zitten op Facebook en Twitter. Van de 65-plussers geeft 39 procent aan dat zij sociale media gebruiken. In 2014 was dat nog 26 procent.

Door het toegenomen smartphonebezit onder ouderen is vooral het uitwisselen van berichten fors toegenomen bij deze groep.Beeld anp

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdagochtend.

Ouderen zitten op Facebook, Twitter en Whatsapp om contacten te onderhouden en versturen berichten via verschillende platformen, schrijft het onderzoeksbureau.

Ook mensen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar maken steeds meer gebruik van sociale media. Hun gebruik van sociale netwerken is toegenomen van 70 procent in 2014 naar 83 procent in 2016.

Vooral het uitwisselen van berichten via bijvoorbeeld Whatsapp nam fors toe bij deze groep. Dat komt door het toegenomen smartphonebezit.

Hoogopgeleiden
Volgens het CBS maakten jongeren vorig jaar nog meer gebruik van sociale netwerken dan mensen in de oudere leeftijdsgroepen, maar is het verschil sinds 2014 kleiner geworden.

Het aantal jongeren op sociale media is wel toegenomen, van 72 procent in 2014 naar 80 procent in 2016, al bleef het gebruik onder 15- tot 25-jarigen met 95 procent vrijwel gelijk.

Uit het onderzoek blijkt verder dat hogeropgeleiden veel vaker deelnemen aan professionele netwerken zoals LinkedIn dan middelbaar- en laagopgeleiden.

Jongeren bellen niet meer

Tot zover het mediagebruik van de oudere generatie. Bij jongeren valt juist op dat ze niet meer bellen, merkt ook Parool-journalist Marjolijn de Cocq. De communicatie bestaat uit een spervuur van appjes. Telefoneren is voor de mobiele generatie van nu de minst gebruikte functie op hun smartphone. Lees hier verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden