Plus

Ouderen op hun Bigi Sma Dey: 'Kwaku kan nooit meer stuk!'

De letterlijke vertaling van Bigi Sma Dey zou 'seniorenmiddag' zijn, maar dat klinkt een stuk minder levendig dan de bijeenkomst voor 250 ouderen is, op de openingsdag van Kwaku.

Vera Gomes: 'Het doet me ook goed dat jonge mensen het weer van de ouderen overnemen.' Beeld Mats van Soolingen
Vera Gomes: 'Het doet me ook goed dat jonge mensen het weer van de ouderen overnemen.'Beeld Mats van Soolingen

Lange tafels met hapjes en drankjes, haaks op het goed gebruikte podium. Luide muziek van velerlei Surinaamse en Caribische origine. Zang, dans. In de grote, witte Pompeia-tent op Kwaku hebben 250 ouderen het goed op Bigi Sma Dey.

Het is veel meer dan gewoon een seniorenmiddag, op het Kwaku Summer Festival dat zaterdag weer is losgebarsten in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost.

Drie feestgangers bezingen hun evenement.

Vera Gomes, 85 jaar oud. Beeld Mats van Soolingen
Vera Gomes, 85 jaar oud.Beeld Mats van Soolingen

'Die negatieve verhalen over de Bijlmer lap ik aan mijn laars'

Mevrouw Gomes, 85 alweer maar dat ziet niemand, is een trouwe gast van het eerste uur. Toen Kwaku nog Kwakoe heette. "Héél lang geleden, ja! Ik woon vanaf 1971 in de Bijlmer, kwam toen uit Paramaribo. Elk jaar kom ik wel een paar keer naar Kwaku. Zó gezellig! Echt een uitje."

Het multiculturele is bijzonder. "Mensen uit Suriname, van de Antillen, uit het hele Caribische gebied, komen hier heel graag, maar ook anderen uit Amsterdam. Surinamers zijn op elke plek van de wereld."

Kwaku is behoorlijk van karakter veranderd en wat mevrouw Gomes betreft gaat het de goede kant op. "Het begon allemaal om het voetballen, aan de sloot in de buurt van waar nu de Arena staat. Jongetjes voetbalden, van lieverlee zagen ook de ouders er wat in. Surinamers zijn grote voetbalfans, zodoende kwam er animo."

Nu is het een strak georganiseerd festival. "Voor ons ouderen is er nu voor de vierde keer deze middag. Vanochtend toen ik binnenkwam, dacht ik: o jee, die tent moet de volgende keer nog twee keer zo groot!"

De mengeling van culturen en leeftijden. Dát is het. "Het doet me ook goed dat jonge mensen het weer van de ouderen overnemen. De sfeer is fantastisch. Die negatieve verhalen over de Bijlmer lap ik aan mijn laars."

Stanley Derby, 78 jaar oud. Beeld Mats van Soolingen
Stanley Derby, 78 jaar oud.Beeld Mats van Soolingen

'De speciale aandacht voor ouderen vind ik bijzonder'

Meneer Derby uit de woongroep Wi Kontren voor Surinaamse ouderen is behalve een gepensioneerde docent geschiedenis en maatschappijleer een gekende presentator van RaZo (Radio Zuidoost). Tweemaal in de week brengt hij actualiteiten en sport.

Zo'n beetje sinds de aanzet tot de professionalisering van het kwakkelende Kwakoe is hij daar bij betrokken. "Het begon in de periode van Hannah Belliot (als stadsdeelvoorzitter 'de Koningin van de Bijlmer'), die het stokje overdroeg aan Elvira Sweet. Sindsdien zijn we bezig geweest de ongeregeldheden voortaan te voorkomen. Langzaam begonnen we overzicht te krijgen over het totaalgebeuren en het financiële plaatje."

Bigi Sma Dey is voortgekomen uit het initiatief dat ooit in de Pikoletstraat is begonnen bij de familie Linger, vertelt Derby. "Het begon daar vijftien jaar geleden aan huis en werd elk jaar groter. De speciale aandacht voor ouderen vind ik bijzonder."

"Jongeren tonen zich dankbaar en blij dat wij het fundament hebben gelegd waarop ze kunnen voortbouwen. Ze bieden ons een verzetje aan. Zij kunnen de weg weer plaveien voor de volgende generatie. Zo hebben we hier niet alleen lol, maar geven we op een speelse manier onze cultuurwaarden door. Kwaku kan nooit meer stuk!"

Dorothy Leander, 69 jaar oud. Beeld Mats van Soolingen
Dorothy Leander, 69 jaar oud.Beeld Mats van Soolingen

'Zó gezellig!'

Nadat ze van Curaçao naar Nederland was verhuisd, woonde mevrouw Leander eerst in Spijkenisse. Nu alweer zes jaar is het de Bijlmer, in woongroep Kas Dushi voor ouderen van Caribische komaf. Ze heeft in haar hand nog het Curaçaose vlaggetje waarmee ze net een dame uit haar groep heeft toegezwaaid tijdens haar Antilliaanse dans.

"Ik kom al heel lang op Kwaku en nu kom ik via de woongroep op deze middag. We organiseren ook veel in ons huis, in de ontmoetingsruimte. Het is voor Antillianen, maar iedereen is welkom. Naar Kwaku komt onze groep nu drie jaar. Het is mijn eerste keer op Bigi Sma Dey. Zó gezellig! Een leuk dagje uit waarop we mensen ontmoeten en het weer is fantastisch."

De verzorging is wat mevrouw Leander betreft perfect. Het begon al met een goodiebag met een croissantje, een krentenbol, een pakje yoghurt en een pakje sap.

"Net kregen we een rotirol en ook aan mij als vegetariër was gedacht. Heel attent. En lekker. Er zijn typisch Antilliaanse Johnny cakes en fortune cookies. We mogen drinken zoveel we willen. Iedereen is mooi gekleed en elke tafel heeft een gastvrouw. Pico bello!"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden