Ouderen met ernstige gebreken weg uit onveilig zorgcentrum

Ouderen met ernstige gebreken in het woonzorgcentrum van de Elisabeth Otter-Knoll Stichting in Buitenveldert moeten binnen anderhalve maand de instelling verlaten. Het Amsterdamse verzorgingshuis is volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet veilig voor hen.

Foto ter illustratie. Beeld anp

Dit hebben familieleden en relaties van deze bewoners gisteravond tijdens een besloten informatiebijeenkomst te horen gekregen. Volgens de IGZ is in het verzorgingshuis van alles mis met de zorg. Tijdens een werkbezoek, 13 maart 2012, was sprake van 'hoge risico's' voor de veiligheid van bewoners. Hoewel de instelling sindsdien verbeteringen heeft aangebracht, vindt de inspectie ze onvoldoende.

Een concept van een recent rapport van de inspectie is vertrouwelijk en de inspectie onthoudt zich van commentaar. Niettemin moeten alle 32 bewoners met het intensieve 'zorgzwaartepakket 4' of hoger, vooral dementen of andere mensen die veel zorg behoeven, worden overgeplaatst. De overige 26 bewoners kunnen blijven. De problemen betreffen niet de aanleunwoningen bij de instelling, met 72 bewoners.

De bewoners liepen vorig jaar volgens de inspectie hoge veiligheidsrisico's als het ging om vocht en voeding, 'valpreventie', het voorkomen van infecties en het behandelen van incontinentie. Ook waren er hoge risico's bij de zorg voor cliënten met gedragsproblemen, zoals dementie. Er waren diverse oorzaken. Zo waren onvolledige papieren zorgdossiers aangetroffen, die een gefragmenteerde en onsamenhangende indruk maakten.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden