Ouderen gaan meer belasting en zorgpremie betalen

Ouderen moeten volgend jaar meer belasting en zorgpremie betalen. De ouderenkorting, een belastingvoordeel voor AOW'ers, gaat omlaag, wat de schatkist 195 miljoen euro moet opleveren.

null Beeld anp
Beeld anp

De ouderenkorting bij vermogen wordt helemaal geschrapt, wat 190 miljoen in het laatje brengt voor het Rijk. Verder gaat de inkomensafhankelijke zorgpremie voor mensen zonder werk omhoog. Zzp'ers worden worden hiervoor gecompenseerd, ouderen niet.

Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt in zijn begrotingsakkoord met de coalitie en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, zo meldden RTL Nieuws en ANP vandaag.

Schandalig
Ouderenorganisatie ANBO zegt het 'schandalig' te vinden en zegt onaangenaam verrast te zijn door het bericht, ook omdat de ingrepen volgens de belangenorganisatie vandaag niet aan de orde zijn gekomen in een gesprek met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Jetta Klijnsma over de koopkracht van senioren.

De ANBO vindt dat de bezuinigingen evenredig verdeeld moeten worden. 'Deze ingrepen treffen wederom heel specifiek de groep gepensioneerden, een groep die de laatste jaren steeds vaker rode cijfers schrijft. Asscher weet dat en toch zullen deze mensen het komend jaar nog minder te besteden hebben. Ik vind het schandalig. Ik verwacht dat Asscher op Prinsjesdag met een eerlijker verhaal komt', zei ANBO-directeur Liane den Haan in een reactie.

Financieel gat
Het kabinet neemt de maatregelen omdat het nog een financieel gat van ruim 600 miljoen moet dekken. Dat is ontstaan doordat het plan om de zorg-, huur- en andere toeslagen te combineren tot een huishoudentoeslag, niet uitvoerbaar bleek.

De meeste mensen gaan er door de maatregelen licht op vooruit. Maar dat geldt niet voor ouderen en alleenverdieners met kinderen, zeiden bronnen eerder al. Asscher waarschuwde tijdens het overleg met ouderenorganisaties dat er niet veel plussen komen voor deze groep.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden