Ouderen Flevohuis krijgen kippen tegen eenzaamheid

De bewoners van woonzorgcentrum het Flevohuis in de Indische Buurt krijgen kippen. Een uit Engeland overgewaaid project om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan krijgt hier - in bijzondere vorm - een vervolg.

Priscilla Tienkamp
De bewoners maakten al kennis met knuffelkip Carolien, op de voorgrond. Beeld Vera Broos
De bewoners maakten al kennis met knuffelkip Carolien, op de voorgrond.Beeld Vera Broos

Onder leiding van Vera Broos (54 jaar) is deze maand het project Henpower Eitje van start gegaan. Op dit moment wordt in de grote binnentuin van het verzorgingshuis een groot hok gebouwd. Die blijft nog even leeg, want de kippen moeten nog gevonden worden.

Broos: "Niet elke kip is een knuffelkip. Daarvoor moeten ze altijd goed behandeld zijn en een goede jeugd gehad hebben. Dan kan je zo'n kip op schoot nemen. Dat kunnen ze niet allemaal waarderen. Gelukkig zijn ouderen over het algemeen wat rustiger, waardoor de kippen dat meestal ook blijven."

Ze heeft een groep dove ouderen in het Flevohuis wel al kennis laten maken met knuffelkip Carolien van kinderboerderij de Pijp. "Dat was een groot succes."

Tot de Pasen hebben de ouderen niet alleen een groep kippen om voor te zorgen, ze voeren ook allerlei kunstprojecten uit rondom de beesten - en hun eieren. "Samen met een smaakkunstenaar maken de ouderen vogelnestjes, van de eieren worden onder andere eierkoeken gemaakt. En er zijn muzikale sessies met de kippen."

Zorg
Vanaf oktober kunnen nieuwe kunstenaars zich melden met ideeën voor tiendaagse workshops rondom het kippenproject. Ook na Pasen blijven de kippen in de binnentuin wonen. De ouderen nemen dan zelf de zorg voor de kippen op zich.

Broos werd zelf aangespoord om met ouderen te gaan werken toen haar vader in 2009 ziek werd en uiteindelijk overleed. In die tijd kwam ze veel in zieken- en verzorgingshuizen. Een van die verzorgingshuizen vroeg haar of ze haar werk met videokunst en -installaties in kon zetten voor de ouderen. Ze besloot er stage te gaan lopen en begon de Stichting Kunst in de Zorg. Sindsdien heeft ze verschillende projecten uitgevoerd met ouderen, waaronder twee projecten voor dementerende ouderen in het Flevohuis.

Of dit het eerste project met kippen en ouderen in Nederland is, weet ze niet zeker. Dat het in Engeland gestarte project HenPower aldaar een succes is wel. Sinds 2015 werkt de kunstenares samen met de Engelse stichting die HenPower heeft opgezet en ze bezocht het project al diverse malen.

Vrouwen
"Het begon bij een bejaarde man die het in het verzorgingshuis telkens had over 'zijn vrouwen'. Waarom hij dat zei, was voor de verzorgers een raadsel, totdat ze erachter kwamen dat hij het had over zijn kippen. Die miste hij." Daarop besloten ze een project op te zetten om eenzaamheid en depressies bij ouderen te bestrijden door ze kippen te laten verzorgen. Inmiddels zijn ze actief in meer dan veertig verzorgingshuizen.

Eenzaamheid bestrijden is ook een van de doelen van Broos' project, maar op dit moment is ze vooral bezig een goede programmering van de grond te krijgen. "We doen dit project ook met ouderen die op de gesloten afdeling zitten en die weinig contact met anderen hebben. Na de Pasen zou ik het mooi vinden als ook ouderen uit de buurt kennis maken met de kippen."

Bekijk hieronder een korte documentaire over de start van HenPower in Engeland.

Een van de deelnemers aan het project in Elmgrove House, Londen Beeld Meerkatfilms/Equal Rights
Een van de deelnemers aan het project in Elmgrove House, LondenBeeld Meerkatfilms/Equal Rights

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden