Ouderen en gehandicapten vanaf volgende week elektrisch vervoerd

Het taxivervoer van ouderen en gehandicapten in Amsterdam gaat vanaf maandag voor ongeveer een derde over op elektrische auto's.

Bart van Zoelen
Het elektrische busje Beeld Connexxion
Het elektrische busjeBeeld Connexxion

Taxivervoerder Connexxion zet vanaf maandag honderd elektrische taxi's in voor het zogeheten Aanvullend Openbaar Vervoer. De taxibusjes zijn vooralsnog op proef voor een jaar.

Voor Connexxion is het een manier om te experimenteren met de inzet van elektrisch vervoer binnen steden. Zo wordt onderzocht hoe de elektrische taxi's zich houden onder alle weersomstandigheden en of hun actieradius groot genoeg is.

Zo'n negenhonderd ritten per dag worden voortaan elektrisch gemaakt. Daardoor wordt de uitstoot van stikstofoxiden volgens Connexxion met 38 procent teruggedrongen, wat goed is voor de luchtkwaliteit in de stad.

Het Aanvullend Openbaar Vervoer is bedoeld voor 75-plussers en gehandicapten die niet of nauwelijks terechtkunnen in het openbaar vervoer. Connexxion maakt in Amsterdam dagelijks 2800 tot 2900 ritten, van deur tot deur. De taxi's zijn geschikt voor vier passagiers. Een bijkomend voordeel is dat de rit vrijwel geluidloos is.

Wethouder Duurzaamheid Adeluheb Choho is enthousiast. 'Investeringen en initiatieven die zorgen voor een schonere lucht voor alle Amsterdammers kan de stad alleen maar toejuichen. Door deze keuze van Connexxion heeft Amsterdam er weer een vooruitstrevende partij bij die het elektrische koploperschap van de stad bevestigt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden