'Ouderen dupe van digitale giro'

AMSTERDAM - Grote groepen ouderen zijn de dupe als de banken de papieren acceptgiro afschaffen en vervangen door computernota's. Dat stelt het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO).Het NFO is niet blij met het nieuws dat de papieren acceptgiro op termijn verdwijnt. Vorige week werd bekend dat na de Rabobank ook ABN Amro, Postbank en ING dit jaar de digitale nota introduceren. De consument kan dan alleen via internet betalen.

Veel ouderen hebben helemaal geen computer. De helft van alle 65-plussers heeft er een, en slechts 38 procent van alle ouderen gebruikt het internet. Als de banken de papieren acceptgiro in de ban gaan doen, wordt dus een grote groep ouderen buitenspel gezet. Dat is onaanvaardbaar vindt het NFO.

Ook de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) en de Algemeen Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO) houden de zaak nauwlettend in de gaten en hebben hierover binnenkort een gesprek met de Vereniging Nederlandse Banken (NVB).

Kostenbesparingen

''We willen nu het naadje van de kous weten. Wij zijn niet zo'n voorstander van dergelijke technologische veranderingen. Vermoeden wij dat de maatregel ouderen dupeert, dan komen we in actie,'' aldus woordvoerder Arno Heltzel namens de KBO.

Hij hoopt dat de banken zelf tot inkeer komen. ''Het kan natuurlijk zijn dat ze na een proefperiode besluiten om de acceptgirokaarten toch niet weg te doen.''

Jaarlijks sturen bedrijven nog meer dan tweehonderd miljoen acceptgiro's per post naar hun klanten. Miljoenen klanten zitten die acceptgiro's nu over te tikken in de computer, omdat ze al elektronisch bankieren.

De digitale rekening maakt dat werk overbodig voor de klant en voorkomt fouten. Het principe is simpel. De klant krijgt een sms'je of e-mail met de boodschap dat er een rekening voor hem is. De klant logt in op de website van de bank en kan de rekening met een druk op de knop betalen. Voor de bedrijven en banken is dit ook aantrekkelijk, het kan ze honderden miljoenen euro's aan kostenbesparingen opleveren.

De banken bezweren dat er voorlopig niets verandert voor mensen die gehecht zijn aan de papieren acceptgiro. ''De klant moet zelf aangeven of de rekening digitaal moet worden,'' zegt een woordvoerder van ABN Amro. ''Mensen die geen computer hebben, hoeven dus niet te vrezen.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden