Ouderen doorstaan hittegolven goed

De bloedhete dagen in juli en augustus hebben weer hun tol geëist onder ouderen. Maar de hittegolven van dit jaar maakten beduidend minder slachtoffers dan de vorige keer, in 2006.

Medewerkers van het Rode Kruis bezochten deze zomer kwetsbare ouderen om ze te wijzen op de risico's die zij lopen tijdens een hittegolf. Beeld anp

Als een van de eerste in Europa heeft het CBS cijfers beschikbaar over de impact van de extreme temperaturen. Tijdens de hittegolven in juli en augustus blijken er per week gemiddeld 100 mensen meer te zijn overleden dan in een normale zomer, waarin zo'n 2600 mensen per week overlijden.

Dit jaar waren er twee landelijke hittegolven: van 15 juli tot en met 27 juli en van 29 juli tot en met 7 augustus. In die periodes overleden gemiddeld 300 mensen minder dan in vergelijkbare hittegolven in 2006.

80-plussers
Vergeleken met twaalf jaar geleden gingen er dus aanzienlijk minder ouderen dood, constateert Marjolein Jaarsma, econoom bij het CBS. "In 2006 stierven er per week gemiddeld zo'n 400 mensen meer dan gemiddeld. Het zijn vooral de ouderen met een wat zwakkere gezondheid voor wie de hitte gauw te veel kan worden. De hoge sterfte zien we vooral terug bij de 80-plussers. Er stierven dus meer mensen dan in een normale zomer, maar voorgaande hittegolven waren dodelijker."

Een verklaring voor de afname is er nog niet. Er is mogelijk meer bewustwording van wat te doen bij een hittegolf. Daarnaast was er dit voorjaar een lange koudeperiode met griep, waarin veel zwakkere ouderen zijn overleden. Het blijft lastig een oorzakelijk verband vast te stellen tussen hitte en sterfte, aldus een woordvoerder van het RIVM, dat aan de basis stond van het Nationaal Hitteplan.

Lees terug: dit was de hittegolf van 2018

Beeld Laura van der Bijl

De droogte is nog lang niet over

Ondanks de forse lokale buien kampt Nederland nog altijd met een watertekort. Vissterfte, waterziektes en het aantal zwemverboden nemen toe.

"De droogtemaat­regelen blijven van kracht," schrijven Rijkswaterstaat, waterschappen en het KNMI in de droogtemonitor donderdag.

Die bevat slecht nieuws voor boeren, schippers en liefhebbers van zwemmen in natuurwater: de flinke regenbuien vorige week waren slechts druppels op een gloeiende plaat. Het peil van het IJsselmeer is wel licht gestegen, net als dat van polders en grondwaterstanden. Maar het is lang niet genoeg. "Het neerslagtekort in Nederland was afgenomen tot 294 millimeter, maar stijgt naar verwachting de komende weken weer naar 305 millimeter."

Er wordt erg weinig neerslag verwacht. Er valt een spat regen, maar verder zal het komende week vrijwel droog blijven, verwacht het KNMI.

Dus blijft het sproeiverbod op veel plekken. Sluizen blijven vaker dicht,
de kwaliteit van het natuurwater verslechtert rap. De dijken blijven onder toezicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden