Oudere werkzoekende succesvoller buiten de stad

Oudere werkzoekenden hebben buiten de Randstad een grotere kans om werk te vinden dan in het westen van het land. Dat komt omdat er buiten de steden sectoren zijn met veel vacatures, zoals de bouw. Ook is er minder concurrentie van jongere werkzoekenden.

Door Ton Damen
Oudere werknemers komen in de Randstad moeilijker aan het werk dan in de provincie. Beeld anp
Oudere werknemers komen in de Randstad moeilijker aan het werk dan in de provincie.Beeld anp

Dit blijkt uit de tweemaandelijkse barometer '50-plus' van uitkeringsinstantie UWV, die donderdag is verschenen. Bij dit periodieke onderzoek wordt gekeken naar de kans op werk binnen kansrijke beroepen en overige beroepen. Het UWV signaleert grote regionale verschillen.

De kans dat een werkloze van vijftig jaar of ouder met een ww-uitkering en een kansrijk beroep in Zuid-Holland weer aan het werk komt, bedraagt volgens het UWV 60 procent. De kans dat dezelfde persoon in Friesland weer aan het werk komt is 72 procent.

Bouw
De werkgelegenheid voor vijftigplussers wijkt in Groot Amsterdam af van de rest van Nederland. De bouw, industrie en ook de agrarische sector zijn kleine sectoren in de regio. De kans dat men daar werk vindt is kleiner dan in de rest van Nederland, aldus een woordvoerder van het UWV.

De uitstroom van werklozen in Groot Amsterdam naar de industriële sector bedraagt 7,1 procent. Landelijk is dit 15 procent. In de bouw komt slechts 2,5 procent van de werklozen met een uitkering in de stad weer aan het werk. Landelijk is dit 10,3 procent.

Minst kansrijk
Kansrijke beroepen voor vijftigplussers zijn volgens het UWV veelal technisch van aard, bijvoorbeeld metselaar, timmerman of monteur. Maar ook een ervaren (wijk)verpleegkundige, chemisch analist of docent Duits heeft kans om weer een baan te vinden vanuit de ww. Minst kansrijke beroepen voor de groep oudere werknemers zijn onder meer beroepen in de kunst, journalistiek of het openbaar bestuur.

Het aantal ww-uitkeringen aan vijftigplussers ligt in Nederland op dit moment op 214.700, 46 procent van het totale aantal ww-uitkeringen per eind januari 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden