Oudere sterkt aan in 'buurtziekenhuis' AMC

Het AMC begint in een Cordaaninstelling een 'buurtziekenhuis' voor oudere patiënten die na een behandeling in het ziekenhuis nog niet naar huis kunnen.

Malika Sevil
Het AMC breidt uit Beeld anp
Het AMC breidt uitBeeld anp

'Nu worden deze mensen nog opgenomen in een ziekenhuisbed," zegt Bianca Buurman, die in het AMC het onderzoek leidt naar hoe deze groep het best kan worden opgevangen.

Deze patiënten zijn in het ziekenhuis niet op hun plek. Ze zijn niet alleen 'te goed' voor het bezet houden van een ziekenhuisbed, het is ook nadelig voor de patiënt zelf, stelt Buurman.

"Voor ouderen is het niet altijd goed om in een ziekenhuis opgenomen te zijn. Ze krijgen weinig beweging, eten vaak slecht en dit leidt tot achteruitgang in functioneren. Ouderen kunnen dan bijvoorbeeld minder goed lopen of zichzelf wassen."

Zuidoost
Daarom opent het AMC in samenwerking met huisartsen in Zuidoost en met Cordaan een buurtziekenhuis in Zuidoost. Eind dit jaar moet het huis in een woonzorgcentrum opengaan, vooralsnog met vijftien bedden.

Volgens Buurman is het initiatief bedoeld voor twee doelgroepen: ouderen voor wie in verzorgings- of verpleeghuizen na een behandeling in het ziekenhuis geen tijdelijke opvang is, en mensen die na een bezoek aan de spoedeisende hulp voor de zekerheid nog een nachtje onder controle in het ziekenhuis zouden blijven.

Dergelijke voorzieningen lijken hard nodig nu ouderen langer thuis wonen. De drempel voor een plek in een verpleeghuis is de laatste jaren verhoogd en steeds meer kwetsbare ouderen wonen dus zelfstandig - vaak alleen.

"Sinds de veranderingen in de langdurige zorg zie je het aantal ouderen op de spoedeisende hulp steeds meer toenemen. Het aantal 75-plussers dat zich daar meldt, is in Amsterdam sinds 2012 met vijftien tot twintig procent gestegen. Om een beeld te geven: vorig jaar waren er circa 15.000 75-plussers die in Amsterdam de spoedeisende hulp hebben bezocht."

Initiatieven
De opvang in de wijk is nog niet zodanig opgetuigd dat alle mensen die het ziekenhuis hebben verlaten, thuis goed kunnen worden verzorgd. Het buurtziekenhuis springt in dat gat.

Overigens zijn er meer initiatieven voor ouderen die even te zwak zijn om thuis te wonen. Amstelring heeft de Zorgherberg opgericht: onder meer in het Willem Dreeshuis - straks in Oostpoort - en De Venser zijn kamers ingericht voor een tijdelijk verblijf van mensen die vanwege hun zorgbehoefte nog niet thuis kunnen wonen. Amstelring spreekt van een succes en wil de Zorgherberg verder uitbouwen. Het OLVG en het VUmc hebben een transferafdeling waar patiënten kunnen aansterken voordat ze naar huis kunnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden