Oudere moeder loopt meer risico bij zwangerschap en bevalling

Vrouwen die boven hun veertigste hun eerste kind krijgen, lopen veel meer risico's bij de bevalling dan jonge moeders. Dat concluderen gynaecoloog Mariëlle van Pampus en coassistent Doortje Rademaker van het OLVG, aan de hand van een literatuurstudie naar de risico's bij zwangere veertigplusvrouwen en hun baby's.

Larissa Pans
De OLVG-medici schrokken van de resultaten van hun literatuurstudie Beeld Eva Plevier
De OLVG-medici schrokken van de resultaten van hun literatuurstudieBeeld Eva Plevier

Veertigers hebben meer kans op zwangerschapsdiabetes, op een hoge bloeddruk en een keizersnede dan een zwangere van dertig. Baby's van deze moeders komen vaker terecht op een neonatologie-ic en sterven vaker rond de bevalling.

Omdat steeds meer vrouwen op hogere leeftijd hun eerste kind krijgen, moeten ook de richtlijnen in de verloskunde daarop worden aangepast, zeggen de zorgverleners van OLVG - het ziekenhuis dat met 24 procent 'oude zwangeren' koploper is in Nederland. In de Nederlandse richtlijnen voor verloskunde wordt geen rekening gehouden met de leeftijd van de zwangere, maar Van Pampus en Rademaker pleiten ervoor dat wel te doen. "In Engeland en Canada zijn ze hier al mee bezig."

Pikante timing
Hun onderzoek heeft een pikante timing, want begin juli maakt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) haar advies aan minister Edith Schippers openbaar over een maximale leeftijdsgrens voor wensmoeders bij het ontvangen van gedoneerde eicellen. Op dit moment is de leeftijdsgrens voor ivf-behandelingen gesteld op 43 jaar (vergoed) en 45 jaar (zelf betalen).

Bronnen die bekend zijn met het rapport melden dat het advies luidt om de uiterste grens te verhogen van 45 naar 50 jaar. Zo'n advies zal de discussie over de wenselijkheid en onwenselijkheid van 'oude moeders' doen losbarsten. Van Pampus en Rademaker vinden een verhoging naar vijftig jaar verantwoord, mits je vrouwen goed voorlicht over de medische risico's. Bovendien houd je de ontwikkeling toch niet tegen, zeggen ze. "Vijftig is het nieuwe veertig."

Eerste kinderen
Rademaker: "De risico's zijn vooral hoog bij eerste kinderen van oudere moeders, niet als het gaat om het derde kind van een veertigjarige. Dit onderzoek laat heel duidelijk zien dat de complicaties voor moeder en kind toenemen als je na je veertigste moeder wordt."

De OLVG-medici zijn geschrokken van de resultaten. Van Pampus: "Op zich is alleen een hoge bloeddruk niet ernstig, maar de specifieke combinatie van gezondheidsrisico's van de oudere zwangere kan wel zorgen voor ernstige complicaties. Hoge bloeddruk kan voor een zwangere duiden op zwangerschapsvergiftiging of op een groeivertraagd kind."

Lees hier het interview met Van Pampus en Rademaker: 'Ik gun iedereen een kind, maar soms denk ik: laat het niet zo ver komen'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden