Nieuws

Ouder-Amstel wil bouw benzinestation voorkomen om bomen te redden

De gemeente Ouder-Amstel vraagt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) een benzinestation te schrappen uit de plannen voor de verbreding van de A9. Het pompstation gaat ten koste van duizenden bomen.

De snelweg A9 langs Ouderkerk aan de Amstel. Beeld Irvin van Hemert/Rijkswaterstaat
De snelweg A9 langs Ouderkerk aan de Amstel.Beeld Irvin van Hemert/Rijkswaterstaat

De gemeente noemt als reden de onrust die is ontstaan in Ouderkerk aan de Amstel over de 14.000 bomen die worden gekapt voor de verbreding van de snelweg. Daarvan moeten 3500 bomen wijken voor een ‘verzorgingsplaats’ waar automobilisten even kunnen uitblazen en een benzinepomp.

Die is volgens de rijksoverheid nodig omdat bij Amstelveen straks door de wegverbreding geen ruimte meer is voor het tankstation dat daar nu ligt langs de A9. Het ministerie wil om de twintig kilometer een mogelijkheid om te tanken.

‘Greep uit het verleden’

Maar volgens Ouder-Amstel is een nieuw pompstation niet meer van deze tijd. Nieuwe tankstations op fossiele brandstoffen voelen ‘als een greep uit het verleden’, schrijft de gemeente in een brief aan de minister. Het besluit voor de verbreding van de weg stamt al weer uit 2007 en volgens de gemeente zijn sindsdien veel inzichten op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid veranderd.

De gemeente doet daarom een dringend beroep op de minister om de verzorgingsplaats te heroverwegen. ‘Het getuigt van bestuurlijke moed als u bereid bent de juiste consequenties uit die gewijzigde inzichten te trekken.’

Ouder-Amstel keerde zich al eerder tegen de verzorgingsplaats en het tankstation, maar moest zich gewonnen geven toen de aanleg in 2012 onherroepelijk werd.

Duivels dilemma voor de gemeente

Omdat de gemeente zich moet buigen over een kapvergunning voor 14.000 bomen, ziet Ouder-Amstel zich voor een duivels dilemma geplaatst. Het wekt bij de bewoners de indruk dat het gemeentebestuur instemt met de bomenkap, terwijl het om een keuze gaat van de rijksoverheid.

Als Ouder-Amstel meewerkt, voelen de inwoners zich in de steek gelaten, schrijft de gemeente. Als Ouder-Amstel niet meewerkt, ziet de gemeente een financiële tegemoetkoming voor het kappen van de bomen aan haar neus voorbijgaan, terwijl de wegverbreding juridisch toch niet te stoppen is.

Vandaar de oproep om het benzinestation te schrappen. De brief gaat ook naar de Tweede Kamer. Ouder-Amstel geeft aan onder protest mee te werken aan de kap van de bomen.

Kamervragen

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger heeft Kamervragen gesteld aan de ministers Van Nieuwenhuizen en Carola Schouten (Natuur). Het Amsterdamse Kamerlid wil onder meer weten hoe de bomenkap voor een benzinestation te verenigen valt met de kabinetsambitie om het aantal bomen te laten toenemen. Ook vraagt ze zich af of er niet juist een stop moet komen op nieuwe tankstations voor fossiele brandstoffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden