Oudejaarsnacht is niet te vergelijken met een gewone vrijdagnacht

Het Openbaar Ministerie zegt: 'Meneer de rechter, deze jongens hebben strafbare feiten gepleegd tijdens oud en nieuw, we eisen dus een zwaardere straf dan normaal.'

De rechter zegt: 'Dat het oud en nieuw was, doet niet ter zake. Wij geven een mildere straf.'

Heeft die rechter gelijk of niet?

Hoeveel bijzondere nachten zijn er eigenlijk?

De rechter zou een punt hebben als er bijvoorbeeld vijftien bijzondere nachten waren. Maar oud en nieuw vier je eens per jaar.

Maar is die nacht dan toch niet te vergelijken met een gewone vrijdagnacht, waarin de jeugd ook gaat feestvieren? Nee, want met oudjaar loopt de jeugd met vuurwerk op zak en dient er om twaalf uur champagne te worden gedronken. Dat is toch iets anders dan een gewone vrijdagnacht.

Je hebt natuurlijk kerstnacht, het avondje van Sint Nicolaas, de Museumnacht - maar die kennen niet de traditie van vuur en alcohol, al wordt er wel eens een vuurtje gestookt en een borreltje gedronken. Oud en nieuw, wanneer symbolisch de demonen van het afgelopen jaar worden verdreven, is agressiever van sfeer en inhoud en vereist van de feestvierder extra zelfbeheersing, omdat je op dat moment, waarop ook nog eens per traditie iedereen op straat is, een groter gevaar vormt voor de omgeving dan tijdens een gewone doordeweekse kroegentocht.

Dus de rechter had met het OM kunnen meegaan.

Nu zeggen advocaten van de jochies dat het OM populisme bedrijft door hogere straffen te eisen en dat daardoor ook het gezag van de rechter wordt aangetast. En Theo de Roos, hoogleraar strafrecht, zegt in NRC Handelsblad dat het OM 'geen politiek nummer moet maken van die strafzaken'.

Wat De Roos met dat politieke nummer bedoelt, weet ik niet. Wil de politiek dat er strenger wordt gestraft? Dat kunnen ze dan via het parlement regelen. Wil het OM politiek bedrijven? Als het antwoord ja is, vraag ik me af wat daar mis mee is. Vragen om hogere straffen kan aantonen of betekenen dat een wet niet meer toereikend is, omdat ons gevoel voor rechtvaardigheid blijkt te zijn veranderd. De rechter moet inderdaad onafhankelijk zijn.

Het slaan van een agent werd gisteren bestraft met een taakstraf van veertig uur en 200 euro boete. Het gezag van die agent is nu zeker aangetast.

 
Vuur en alcohol, en iedereen is per traditie op straat
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden