Oude verzorgingshuizen worden verbouwd tot 342 sociale woningen
Vier leegstaande verzorgingshuizen worden verbouwd tot sociale huurwoningen voor jongeren en ouderen. De corporaties die ze beheren, gaan ze verbouwen.
Er komen 274 huizen voor jongeren en 68 seniorenwoningen, zegt de gemeente. Dat kost de corporaties 4,2 miljoen euro, waaraan de gemeente 1,2 miljoen bijdraagt.
In De Den, in de Ruys de Beerenbrouckstraat, komen 24 woningen voor jongeren en in het Broederhuis van het Sint Augustinusklooster aan de Postjesweg 28. Deze twee projecten worden uitgevoerd door Stadgenoot.
Het A. H. Gerhardhuis, op de hoek van de Slotermeerlan en de Burgemeester Röellstraat, biedt plaats aan nog eens 88 appartementen voor jongeren. Bovendien komen hier 130 studentenwoningen en vier sociale huurwoningen voor mensen die eerder woonden in instellingen voor maatschappelijke opvang. De betrokken corporatie is Woonzorg Nederland.
Centrum De Boeg aan de Hoofdweg is goed voor 68 huurwoningen voor ouderen van Stadgenoot.
Hotelnota
De verbouwingen zijn onderdeel van een grote operatie waarbij leegstaande kantoren, hotels en maatschappelijk vastgoed, zoals schoolgebouwen en verenigingsgebouwen, worden gebruikt voor woningbouw. In de hotelnota van de gemeente staat overigens wel dat ze terughoudend zal zijn met het ombouwen van hotels.
Amsterdam hoopt 1250 huizen per jaar extra te bouwen in bestaande panden. De transformaties maken deel uit van het actieplan woningbouw waarmee SP-wethouder Laurens Ivens wil zorgen voor vijfduizend woningen per jaar.
Dat aantal werd overigens vorig jaar al gehaald door de opleving van de woningmarkt. Ruim 22 procent van het aantal nieuwe woningen werd toen verwezenlijkt dankzij transformatie.
Ivens: 'We hebben ongeveer acht miljoen euro beschikbaar voor de transformatie, waarvan we nu 1,2 miljoen uittrekken voor jongeren- en ouderenwoningen. Daarnaast trekken we vijf miljoen euro uit voor panden die niet in handen zijn van corporaties.'