Oude tijden van arcadehallen herleven in het Westerpark

Oude tijden herleven dit weekend in het Westerpark bij de Ton Ton Club XL, de grootste pop-up arcade van Europa. Met Charlie's Angels, Gottlieb Super Score, Mario Kart en Candy Crush.

Stephan van Es bij een laatste inspectie in de Zuiveringshal: 'Alles flippers moeten strak staan.' Beeld Mats van Soolingen
Stephan van Es bij een laatste inspectie in de Zuiveringshal: 'Alles flippers moeten strak staan.'Beeld Mats van Soolingen

'Come om, hurry up,' bijt de Japanse arcadegame Super Street Fighter-4 bezoekers toe vanuit de Zuiveringshal van de voormalige Westergasfabriek. Buiten zorgt de kermis die gisteren is begonnen voor een ongekende kakofonie en binnen staan meer dan honderd amusementstoestellen opgesteld in de grootste pop-uparcade van Europa.

Welkom bij de Ton Ton Club XL, dit weekend de dependance van de populaire arcade annex bar die normaliter in de Sint Annendwarsstraat in het 1012-gebied is gevestigd.

Kinderlijk eenvoudig
De Super Street Fighter staat broederlijk naast het racespel Mario Kart 2 en de Bishi Bashi, waarschijnlijk de twee populairste games uit Japan. 'Morgen zal hier zeker een rij staan,' zegt initiatiefnemer Serdar Tonkas (32), eigenaar van de Ton Ton Club en brein achter het idee van deze mega-speelhal. Het is vrijdagmiddag en twintig van zijn medewerkers zijn druk in de weer om alle machines speelklaar te maken.

In het rechtergedeelte van de immense hal staat Stephan van Es, met hippe baard en dito tatoeages, geconcenteerd achter één van de maar liefst vijftig flipperkasten voor een laatste testronde. Waar let Van Es zoal op tijdens zo'n test? 'Ik kijk of de flippers strak genoeg staan en of alle mechanieken werken,' zegt hij terwijl Metallica's One te horen is vanuit de gelijknamige kast.

De oneindige rij flipperkasten biedt voor elk wat wils. Oude kasten als Charlie's Angels en Gottlieb Super Score stammen uit de jaren zeventig en zien er kinderlijk eenvoudig uit in vergelijking met nieuwe modellen als The Sopranos en Mustang.

Stapelblokkenspel
In de Ton Ton Club XL staan niet alleen gewone flipperkasten, shooters en racetoestellen, maar ook speciaal voor het weekend gebouwde installaties. 'We vinden het leuk van bestaande spellen iets nieuws te maken,' zegt Tonkas, terwijl hij liefkozend een klap geeft op wat hij noemt een '360 gradentafeltennistafel'. De tafel is een buisvormige zeshoek van meer dan drie meter hoog waaraan spelers zowel horizontaal als verticaal kunnen tafeltennissen.

Nog inventiever was Tonkas met zijn team toen hij het Mega Jenga bedacht. Deze variant op het populaire stapelblokkenspel wordt in het Westerpark gespeeld met behulp van een vorkheftruck, waarmee behendig een doos uit een toren moet worden weggenomen om deze weer bovenop terug te plaatsen.

Knallende kleuren
Dat dit niet eenvoudig is, bewijst één van de medewerkers van de Ton Ton Club. Vlak nadat hij met veel kunst- en vliegwerk een doos in de toren heeft gekregen, stort het hele bouwsel met veel lawaai in.
Vlak naast vijf ultramoderne airhockeytafels, in knallende kleuren en met een glooiend speelveld, staan de allernieuwste games opgesteld.

'Sommige van deze apparaten komen rechtstreeks uit de fabriek,' zegt Tonkas trots als hij wijst op het Candy Crushapparaat, ooit een hit op Facebook en momenteel één van de populairste arcadegames.
De jaren tachtig, de bloeiperiode van de arcadehallen, herleven in het Westerpark, maar wel met een modern tintje.

Tonkas: 'Bij arcadegames en flipperkasten gaat het erom dat je wint van je vrienden; dat is het hoogst haalbare. Ook daar hebben we iets op bedacht. Via het interne wifisysteem kan iedereen zijn highscore doorgeven. Die wordt op schermen geprojecteerd en kan gedeeld worden op Facebook. En nee, daar kan niet mee worden gefraudeerd; we hebben een notaris rondlopen die elke score controleert.'

Ton Ton Club XL, zaterdag van 13.00 uur tot 3.00 uur, zondag van 13.00 uur tot 1.00 uur. Entree gratis, de spellen werken op tokens.

null Beeld -
Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden