'Oude straf dreigt voor Holleeder'

Willem Holleeder moet door zijn doodsbedreiging aan Peter R. de Vries mogelijk alsnog drie jaar van zijn oude straf uitzitten. Dat meldt De Telegraaf maandag.

Redactie

Peter R. de Vries deed afgelopen vrijdag aangifte omdat Holleeder hem en zijn vrouw thuis met de dood bedreigde. De Heineken-ontvoerder meldde zich vervolgens op het politiebureau, werd verhoord en heengezonden. Hij bood excuses aan, maar blijft wel verdachte.

Voorwaarden
Mochten de bedreigingen tot een straf leiden, dan betekent dat volgens justitie dat Holleeder de voorwaarden van zijn vrijlating van vorig jaar heeft geschonden. De crimineel kreeg 9 jaar cel wegens afpersing, maar werd na zes jaar op vrije voeten gesteld. Het resterende deel van de straf kan justitie alsnog ten uitvoer brengen sinds de regels voor voorwaardelijke invrijheidstelling zijn aangescherpt.

Volgens het Algemeen Dagblad moet het Openbaar Ministerie nog beslissen over eventuele strafvervolging. Tot die tijd blijft Holleeder wel verdachte.

Ruzie
Hoewel de misdaadverslaggever in eerste instantie niet wilde zeggen wat de reden van de 'ruzie' was, werd dat afgelopen weekend wel duidelijk. De Vries is bezig met een Amerikaanse verfilming van zijn boek De ontvoering van Alfred Heineken. Daarin heeft Holleeder, als een van de ontvoerders van wijlen de biermagnaat, uiteraard ook een rol. Het is eigenlijk de zaak waarmee zowel De Vries als Holleeder hun bekendheid verwierven.

Nadat hij eerder zijn toestemming had gegeven, wil Holleeder nu dat zijn personage uit die film wordt geschrapt, zegt De Vries. De verslaggever peinst er niet over. 'Het scenario is klaar en het blijft zo', meldde hij via Twitter.

Gesprek
Waar De Vries de bedreiging hoog opneemt, deed Holleeders advocaat Stijn Franken de zaak dit weekend volgens het Algemeen Dagblad af als een 'ruzie-achtige woordenwisseling'. 'De heren kennen elkaar al 30 jaar. Ook in de beste vriendschappen komt wel eens ruzie voor.'

Willem Holleeder meldde zich zaterdagochtend vrijwillig bij het politiebureau in Hilversum, waar hij vervolgens werd aangehouden - een formaliteit - voor uitgebreid verhoor. Franken: 'Maar vooraf hebben ze al met elkaar gesproken, mijn cliënt en De Vries. Hij heeft zijn excuses aangeboden, een verklaring afgelegd en is weer heengezonden. Daarmee is de kou uit de lucht.'

Maar volgens De Vries ligt dat net even anders. Tegen het Algemeen Dagblad zegt hij: 'De aangifte blijft staan en wordt zeker niet ingetrokken. Er komt een zitting, meldt de politie mij.'

Wel heeft Holleeder inderdaad zijn excuses aangeboden aan de misdaadverslaggever. 'En hij heeft gevraagd of ik een gesprek met hem wil aangaan. Ik ben altijd bereid tot een gesprek, maar dat moet nog plaatsvinden. Daarna is het mogelijk uitgesproken.'

Peter R. de Vries Beeld ANP Kippa
Peter R. de VriesBeeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden