Plus

Oude Liefde

In Kleine IJstijd van Paula van der Oest, nog te zien in de Amsterdamse bioscopen, maken diverse vijftigers een potje van hun liefdesleven. Dat ook zestigers er een loopje mee kunnen nemen, toont Oude Liefde van ­Nicole van Kilsdonk.

De film weet oprecht emotioneel te raken, zonder filmische kunstgrepen Beeld Oude Liefde
De film weet oprecht emotioneel te raken, zonder filmische kunstgrepenBeeld Oude Liefde

Wanneer hun zoon op zijn veertigste verjaardag plotseling overlijdt, komen de gescheiden Fransje (Beppie Melissen) en Fer (Gene Bervoets) elkaar voor het eerst in jaren weer ­tegen, misschien wel voor het eerst in decennia.

Eerst per toeval, in de gangen van het uitvaartcentrum, met ­allebei hun nieuwe partners aan hun zij. Later doelbewust, samen, afgezonderd op de hei.

Samen rouwen
Geen van beiden lijken ze precies te weten waarom ze elkaar weer willen zien. Misschien omdat ze alleen ­samen kunnen rouwen om het verloren leven, dat immers ook ooit bij hen ­samen begon. Misschien omdat het weerzien iets heeft opgerakeld, een liefde die geschiedenis heeft en toch niet zozeer geschiedenis is als ze allebei dachten.

Ze vertellen het niemand. Niet ­alleen omdat ze in principe allebei gelukkig zijn met hun huidige partners maar vooral ook omdat hun vervreemding inmiddels een bouwsteen in hun familieleven is.

Hun oudste dochter Tess (Halina Reijn) noemt haar afwezige vader nog altijd denigrerend 'mijn verwekker'. Jongere zus Hilde (Eva Van Der Gucht) heeft een flinke set daddy issues aan haar jeugd overgehouden, die centraal staan in de meest kluchtige zijlijn van de film.

Precaire balans
Voor Oude Liefde verfilmt Van Kilsdonk, een van de meest productieve Nederlandse regisseurs, na Onder Het Hart (2014) opnieuw een scenario van Peer Wittenbols.

Net als die eerdere samenwerking weet Oude Liefde in veel momenten een precaire balans te houden: de film weet oprecht emotioneel te raken, zonder de filmische kunstgrepen die daar al te vaak voor worden ingezet.

Des te jammer is het dat aan die subtiliteit met een geforceerd gezinsberaad in de slotakte alsnog enigszins afbreuk wordt gedaan.

Oude Liefde

Regie Nicole van Kilsdonk
Met Beppie Melissen, Gene Bervoets
Te zien in City, Filmhallen, Het Ketelhuis, De Uitkijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden