PlusAchtergrond

Oude Kerk wil tentoonstelling actueel houden met online activiteiten

Nu de controversiële tentoonstelling Poems for Earthlings in de Oude Kerk vanwege corona niet te zien is, hoopt de kerk het werk met twee (online) activiteiten actueel te houden.

Poems for Earthlings in de Oude Kerk.Beeld Jörg Baumann

Het kunstproject Poems for Earth­lings, ‘een verdedigingslinie tegen alles waar wij ons tegen willen beschermen’ van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas, maakte veel los. De installatie van torenhoge muren van zandzakken, 120 kaarsen en de 8,5 uur durende soundscape met ­geluiden uit de geschiedenis van het leven op aarde werd niet door alle kerkgangers gewaardeerd.

Toch blijft Jacqueline Grandjean, directeur van de stichting Oude Kerk, geloven in de installatie van Villar Rojas, ook nu de Oude Kerk de deuren heeft moeten sluiten. Daarom zet ze het project voort, in een andere vorm.

Gedesinfecteerd

Juist omdat de huidige crisis ons met de neus op onaangename feiten drukt, zijn de vragen die Villar Rojas met zijn kunst stelt, urgent. Waarom beschermen we erfgoed? Hoe beschermen we onszelf als mens? Is dat mogelijk? Voelen we ons onoverwinnelijk? Superieur aan de natuur?

Bedacht is bijvoorbeeld het project Candles for Earthlings, een initiatief van de Oude Kerk en de Oudekerk­gemeenschap: het opsteken van een kaars. Er vinden geen erediensten meer in de kerk plaats, maar een eeuwenoud gebruik als dit kan hoop bieden in onzekere tijden.

Het kan met de kaarsen die de afgelopen maanden in de Oude Kerk de installatie Poems for Earthlings hebben verlicht. De volgens de richtlijnen van het RIVM gedesinfecteerde kaarsen krijgen zo nieuwe betekenis.

De kaarsen worden in de buurt verspreid, maar kunnen ook in de kerk, bij de Oostpoort, elke woensdag en zondag worden opgehaald. Ze kunnen daar opgestoken worden, of thuis. “Zo houden we het vuur van geloof en kunst brandend,” aldus Grandjean.

De wereld daarna

Bedoeling is dat degenen die de kaarsen thuis aansteken er een foto van maken en die e-mailen naar ­info@oudekerk.nl. De foto delen ­onder de hashtag #CandelsFor­Earthlings mag ook, met een kort antwoord op de vragen: ‘Voor wie of wat is deze kaars?’ en ‘Hoe hoop jij dat de wereld na deze crisis is veranderd?’. De eerste foto’s zijn al gedeeld.

Een ander initiatief is The World ­After. Kunstenaars die de afgelopen zeven jaar in de Oude Kerk hebben geëxposeerd reflecteren op de vragen die het werk van Villar Rojas oproept. “Kunstenaars worden ook wel de profeten van hun tijd genoemd en voelen en verbeelden verandering vaak ver voordat die zich aandient,” aldus Grandjean.

Villar Rojas zelf, maar ook kunstenaars als Sarah van Sonsbeeck en Germaine Kruip hebben al toegezegd op de vragen te reageren. Ze zullen dat doen in video’s van maximaal 3 minuten, die zullen worden gedeeld op de sociale kanalen van de Oude Kerk, en ook op het kunstplatform Mister Motley.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden