Oude Kerk wil moderne kunst gaan exposeren

De Oude Kerk wordt vanaf 2014 een expositieruimte voor hedendaagse kunst. De plannen daarvoor worden komende woensdag gepresenteerd. Momenteel ontwikkelt de kerk zelf geen initatieven, maar worden die alleen georganiseerd door derden. De kerk is daardoor in feite een accommodatieverhuurbedrijf.

De tentoonstellingen voor hedendaags kunst moeten 200.000 betalende bezoekers per jaar trekken. Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl
De tentoonstellingen voor hedendaags kunst moeten 200.000 betalende bezoekers per jaar trekken.Beeld Marc Driessen / www.marcdriessen.nl

Vanaf 2014 gaat de Oude Kerk zelf tentoonstellingen met moderne kunst organiseren. Omdat de kerk niet beschikt over een eigen collectie, zullen kunstwerken worden geleend van andere partijen.

Elk jaar zullen twee 'blockbusters' worden georganiseerd, tentoonstellingen die door hun opzet een groot publiek trekken. Daarmee zouden de bezoekersaantallen binnen vijf jaar moeten stijgen naar 200.000 betalende bezoekers per jaar.

Ingrepen aan interieur en exterieur
Om de geplande tentoonstellingen mogelijk te maken, zijn ingrepen aan het interieur en exterieur noodzakelijk binnen de kaders van de monumentale status van het gebouw. Zo wil de kerk een open uitstraling creëren door de meestal gesloten luiken te openen.

In de kerk zelf krijgen de kerkbanken een andere plek om meer loopruimte te scheppen voor de bezoekers. De ingang van de kerk, die nu nog aan de zuidzijde ligt, wordt mogelijk verplaatst naar de noordzijde. Daar is nu ook al een deur, maar die wordt nu nog alleen op zondag gebruikt door de kerkgemeenschap. Door het verplaatsen van de ingang richt de kerk zich meer naar het Oudekerksplein en de Warmoesstraat.

Gevolgen voor huurders
De nieuwe functie van de Oude Kerk heeft gevolgen voor de huidige gebruikers. De kerk blijft een trouwlocatie, maar sommige kleine vaste huurders zullen elders onderdak moeten zoeken.

De Oude Kerk wil tot aan de officiële presentatie komende woensdag nog geen toelichting geven op de plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden