'Oude Kerk is van de stad afgenomen'

Ruim zestig mensen hebben vandaag in een open brief in Het Parool hun zorgen uitgesproken over de nieuwe richting die de Oude Kerk inslaat.

Het platform, een kunstwerk van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu, is vanaf dit weekend geopend voor het publiekBeeld eigen foto

De onrust laaide in 2012 al op, toen duidelijk werd dat de directrice Grandjean (47) een nieuwe weg in wilde slaan. Grandjean had het over 'een helder profiel en aansprekende programmering', maar frequente bezoekers en buurtbewoners vreesden voor een modieus kunstpaleis waar voor de kerkganger en rustzoeker geen plaats meer was.

Dakterras
Die onrust werd weer aangewakkerd toen bekend werd dat de kerk deze zomer een (weliswaar tijdelijk) dakterras krijgt. Het gemeentelijk bureau Monumenten en Archeologie adviseerde negatief over het platform, een kunstwerk van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu, maar toch gaf de gemeente een vergunning af. Vanaf dit weekend kunnen bezoekers voor tien euro het platform betreden.

De steiger die daarvoor tegen de kerk aan is gebouwd zou volgens buurtbewoners schade aan het monument kunnen veroorzaken. Grandjean probeerde die zorgen eerder weg te nemen door uit te leggen dat het project wordt begeleid door een restauratie-architect en een constructeur, zodat het gebouw op geen enkele manier beschadigd zou moeten raken. Toch blijft de onvrede, ook omdat de met het geld van de Vrienden aangelegde sacristietuin moest wijken voor de steiger.

Noodklok
De woede richt zich met name op de directrice. Sinds haar aantreden 'is de kerk van de stad afgenomen', vinden de Vrienden. 'Meerdere vrijwilligers zijn sinds het aantreden van Grandjean gedesillusioneerd opgestapt', aldus de briefschrijvers. 'Wij willen nog eenmaal de noodklok luiden over de mishandeling van het monument.'

Betrokkenen, waaronder ook een aantal van de briefschrijvers, zaten al eerder rond de tafel met Grandjean om te praten over hun zorgen. 'Dat eerste gesprek haalde weinig uit. Er komt nog een tweede rondetafelgesprek', verklaart schrijver Herman Vuijsje. Hij is een van de mensen wiens naam onder de brief staat. 'Dit is voor ons een protestactie.' En als het niets uithaalt? 'Dan kan het zijn dat Vrienden van de Oude Kerk hun vriendenband opzeggen.'

Stilte
Onder het bewind van Grandjean zou de stilte van de kerk, volgens componist Elmer Schönberger 'een van de oudste stiltes van Nederland' vervlogen zijn en verdrongen door geluidskunstwerken.

Ook Geert Mak roemt de monumentale stilte van het gebouw. 'De Oude Kerk is het oudste en meest prominente religieuze gebouw van de stad - niet het speeltje van een kleine kunstelite. Je gaat toch ook niet het Paleis op de Dam of de Portugese Synagoge ombouwen tot centrum voor moderne kunst?'

De volledige open brief verscheen vandaag in Het Parool. De Oude Kerk reageerde vandaag nog niet.

De volgende mensen ondertekenden de brief:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden