Oude Kerk benoemt voor het eerst vrouw tot predikant

De Oude Kerk op de Wallen heeft zondagmiddag Jessa van der Vaart tot predikant benoemd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de oudste kerk van Amsterdam dat het om een vrouw gaat.

Jessa van der Vaart, de eerste vrouwelijke predikant van de Oude KerkBeeld Peter Lowie

In een van de meest authentieke oergebouwen van de stad staat vanaf heden een vrouw op de preekstoel. "Het is misschien een opmerkelijk gegeven," zegt Jessa van der Vaart (42). "Maar een vrouwelijke predikant is voor de protestantse kerk in Nederland zeker niet nieuw."

Ze benadrukt dan ook dat het niet vanwege het beleid van de kerk is dat zij de opmerkelijke primeur belichaamt. "Het is toeval geweest. Dit keer bleek ik - een vrouw - het meest geschikt."

Twintig sollicitaties
Theoloog Peter Tomson was betrokken bij de selectie van Van der Vaart. "We moesten kiezen uit meer dan twintig sollicitaties en Jessa kwam als grote winnaar uit de bus. We denken dat zij als bruggenbouwer kan optreden en bovendien heeft ze een goed gevoel voor humor. Dat waarderen we."

Zelf noemt de kersverse predikant het 'indrukwekkend' dat ze straks in een lange rij voorgangers aansluit. "Sinds de bouw van de kerk zijn er diensten geweest, eeuwenlang vrijwel onafgebroken. Dat ik daar straks onderdeel van uitmaak is niet verkeerd."

Sinds juni 2008 was ze als predikant verbonden aan Vrijburg, een kerkelijke gemeente van Remonstranten en Vrijzinnige Protestanten in Amsterdam.

Zichtbaar
Van der Vaart heeft zich voorgenomen het contact tussen de kerkgemeente en de buurt te versterken. "De Oude Kerk is van grote betekenis voor Amsterdam. We willen wat zichtbaarder worden."

De Oude Kerk is als museum dagelijks te betreden, mits een toegangsprijs wordt betaald. Het gebouw wordt veelal door toeristen bezocht. Van der Vaart: "Tijdens de kerkdienst op zondag mag je zo naar binnen lopen en aanschuiven. Niet iedereen weet dat."

Terwijl zo'n dienst volgens Van der Vaart heel bijzonder is. "Midden in het centrum van Amsterdam kom je opeens in een soort kloosterachtige sfeer terecht met muziek van concertgebouwkwaliteit."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden