Column

Oud-Zuid verliest het geloof in de democratie

Theodor Holman

Democratie is iets geworden wat mensen graag op Marktplaats zouden zetten, omdat ze er dan misschien nog wat voor krijgen.

Zou er nog iemand voor komen?

Het is de grootstedelijke democratie geweest die ervoor heeft gezorgd dat de stoep in mijn straat gevaarlijk wordt versmald ten faveure van auto's. Men heeft er ook bomen voor gekapt. Al met al levert dat gevaarlijke overlast op, waardoor vorige week mensen in een ziekenhuis belandden.

Ironie: al deze maatregelen waren juist bedoeld, aldus de gemeente, om mensen uit ziekenhuizen te houden.

Niemand in mijn straat is vóór de veranderingen. Net als ik begrijpen mijn buren niet waarom die noodzakelijk zijn. En net als ik kunnen zij elk punt van de gemeente weerleggen.

Aldus merk ik dat ongeveer duizend redelijke mensen in Oud-Zuid hun geloof in democratie aan het verliezen zijn. Hier hebben zij nooit voor gekozen.

Tegen constante miskenning is de democratie niet bestand. De democratie moet rekening houden met minderheden, maar af en toe rekening houden met een meerderheid zou ook wel eens prettig zijn.

Ik zeg eerlijk dat ik het interessant vind aan den lijve mee te maken waarover in de politieke wetenschappen al een tijd wordt gesproken: het afnemen van het vertrouwen in onze democratie. Democratie lijkt nutteloos geworden te zijn; de volksvertegenwoordigers hebben onvoldoende kwaliteit, de invloed van politici is gering in vergelijking met die van het bedrijfsleven, belangrijke beslissingen breken op een muur van bureaucratie en steeds vaker hoor je dat 'Brussel' besluit.

Socioloog Abram de Swaan leerde zijn studenten: 'Jongens, de sociaaldemocratie is de mooiste uitvinding die we kennen.' The best of both worlds. Maar de sociaaldemocratie is een oude grammofoonplaat die je op 33 toeren moet afdraaien, en dan hoor je de krakerige en sentimentele deun van Drees en Den Uyl.

De achterhaalde dreun van het liberalisme staat - vooruit, ik wil niet lullig doen - op de achterkant van die plaat.

Maar wat nu? Stemmen via mijn computer? Ik wil niet steeds stemmen. En ik heb te weinig verstand om over alles een goed oordeel te vellen. Loten? Ik hou niet van loten.

Ik ga een verlichte dictator oppoetsen, denk ik.
Kan iemand in Apeldoorn dan wel Volkert een jaar of tien in de gaten houden?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden