PlusAnalyse

Oud zeer bepaalt in Zuidoost de politieke cultuur

De bestuurscommissie in Zuidoost kiest dinsdag opnieuw een dagelijks bestuurder. Of daarmee ook de rust zal terugkeren, is zeer de vraag.

Remco van Dijk bij zijn verkiezing in maart Beeld Maarten Brante
Remco van Dijk bij zijn verkiezing in maartBeeld Maarten Brante

Voor de tweede keer in drie maanden moeten de leden van de bestuurscommissie de stembriefjes invullen om een nieuwe dagelijks bestuurder te kiezen.

In maart koos de commissie Remco van Dijk (D66) als opvolger voor als burgemeester naar Oegstgeest vertrokken Emile Jaensch (VVD), maar na twee maanden tegenwerking binnen het dagelijks bestuur leverde Van Dijk zijn portefeuille weer in.

Voor de verkiezing van morgen heeft Andro Bottse (VVD) zich kandidaat gesteld, naar verluidt onder stevige aandrang van zijn partij.

Bottse heeft een goede relatie met stadsdeelvoorzitter Muriël Dalgliesh van de PvdA, en dat lijkt in elk geval een garantie dat zijn ontvangst binnen het dagelijks bestuur een stuk hartelijker zal zijn dan zijn ongewenste voorganger mocht ervaren.

Bottse zal het moeten opnemen tegen een of meer tegenkandidaten, vermoedelijk Jude Kehla van Platform Zuidoost, John Olsen van de Christen-Unie en Tineke de Boer van Onafhankelijk Zuidoost.

Minderheid
De kans is daardoor groot dat de nieuwe bestuurder in drie ronden met een kleine meerderheid of zelfs met een minderheid van stemmen wordt verkozen, en dat zegt veel over de politieke verdeeldheid in Zuidoost.

Er is het stadsdeelbestuur na alle heisa van de afgelopen maanden veel aan gelegen dat de verkiezing van morgen ordentelijk wordt afgehandeld. 'Het is van belang dat de vergadering op een constructieve, eensgezinde wijze verloopt,' staat in het voor de gelegenheid opgestelde draaiboek.

'Niet alleen in het belang van het aanzien van de commissie, maar ook van de individuele commissieleden en bovenal van de bewoners van Zuidoost.'

Of de vermanende woorden veel zullen uithalen is de vraag. De politiek in Zuidoost staat al jaren in het teken van onderlinge strijd, doorgaans op een persoonlijk niveau uitgevochten.

De verwachting dat daar met de komst van de bestuurscommissie met zijn beperkte macht en middelen een einde aan zou komen, bleek onterecht te zijn. Het spel veranderde, maar de spelers veranderden niet.

Bekende gezichten
Waar in de meeste andere stadsdelen de opheffing van de stadsdeelraad werd aangegrepen om een heel nieuwe lichting volksvertegenwoordigers te laten aantreden, gingen in Zuidoost alle bekende gezichten door, inclusief de animositeit die zich in de loop van vele jaren tussen de gekozen leden had opgehoopt.

Tijdens de verkiezingscampagne streden Muriël Dalgliesh en Narish Parsan om het lijsttrekkersschap van de PvdA en daarmee om het stadsdeelvoorzitterschap.

Dalgliesh won, Parsan stapte na de verkiezingen uit de fractie en laat sindsdien geen mogelijkheid onbenut om het dagelijks bestuur aan te vallen. Fractievoorzitter Iwan Leeuwin brak vorig jaar met coalitiepartij GroenLinks, en ook hij is sindsdien buitengewoon kritisch op het bestuur.

Hoewel het dualisme met de stadsdeelraad is afgeschaft en van de leden van de bestuurscommissie wordt verwacht dat zij als een team de belangen van het stadsdeel behartigen, kent Zuidoost in de praktijk nog steeds een coalitie en een oppositie. Een wankele coalitie bovendien, met vijf van de dertien zetels op zak.

Talenten
Een nadeel van de heersende politieke vechtcultuur is ook dat het bestuur een geringe aantrekkingskracht uitoefent op nieuwe talenten, die niet meteen zitten te wachten op een moddergevecht.

Dat betekent dat de kans klein is dat de sfeer binnen afzienbare tijd verbetert, zelfs niet na de volgende verkiezingen. De moeizame zoektocht naar een opvolger van de ervaren Jaensch brengt ook een constructiefout in het nieuwe bestuurlijk stelsel aan het licht.

De dagelijks bestuurders mogen niet van buiten worden aangetrokken, maar moeten worden gekozen uit de gelederen van de bestuurscommissie, ook als daar geen sterke bestuurders te vinden zijn.

Zie ook: 'Bestuur Zuidoost lijkt nog steeds op een eiland te wonen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden