Oud-wethouder Roel Walraven (86) kraakt pand in Oud-West

Krakers, huurdersactivisten en oud-wethouder Roel Walraven (CPN) hebben woensdagmiddag een voor bejaarden geschikte benedenwoning bezet, nadat deze door woningcorporatie Stadgenoot in Oud-West te koop was gezet.

Ton Damen
Roel Walraven breekt de woning open Beeld Ton Damen
Roel Walraven breekt de woning openBeeld Ton Damen

Rond drie uur zette de oud-politicus Walraven (86), ooit machine-bankwerker bij Werkspoor, demonstratief een breekijzer tegen de deur van het appartement aan de Borgerstraat 73. Hij vindt het onverteerbaar dat Stadgenoot de woning gaat verkopen in een tijd dat de huizen zo hard nodig zijn in de stad. Walraven steunt daarmee de acties die huurdersorganisaties voeren tegen hoge huren en de "uitverkoop van de stad".

Met estafette-kraak- en woonacties willen de initiatiefnemers rond de vergaderingen van de Europese top de aandacht vragen voor Amsterdam als woonstad. Huurdersorganisaties in andere delen van de stad zijn al bezig met vervolgacties, waarschijnlijk nog meer kraak- en bezettingsacties.

Strakke organisatie
De bezetting van woensdag werd vernuftig georganiseerd. De harde krakers, die niet zo genoemd willen worden, waren in het zwart gekleed en hielden de organisatie strak in de hand. Zij waren als eerste in de woning, maar mochten niet herkenbaar gefotografeerd worden. Ook bepaalden zij welke informatie met de buitenwereld gedeeld mocht worden.

Daarna werden de formele bezetters naar voren geschoven, zoals Walraven, maar ook Floris Hesseling van Recht op Stad, en Loes van Luijk van de Huurdersvereniging Oud-West. De laatste is op leeftijd, maar zeer strijdbaar. "Het gaat er om dat iedereen nu ziet dat we als Amsterdamse burgers één lijn trekken," zegt Luijk. "De huizen in Amsterdam worden te duur. Huren in de binnenstad is niet meer te doen. Wij willen dat dingen anders gaan. De vercommercialisering, de vertrutting, maar ook het toerisme in de stad - denk ook aan Airbnb - is te ver doorgeschoten." Naar verluidt zou Walraven later weer naar huis gaan, waar Hesseling en Luijk het huis bezet zouden houden.

Aangifte
Woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot zegt dat de woningcorporatie de zaak hoog opneemt. "Kraken mag niet in Amsterdam. Dat is volkomen illegaal. We zullen aangifte doen bij de politie. Vervolgens gaan we de schaden verhalen. In ieder geval ook op Roel Walraven. Hij was wethouder. Hij weet dus als geen ander dat hij zich aan de wet moet houden."

Kraker Loes van Luijk bij het tijdelijke actiecentrum Beeld Ton Damen
Kraker Loes van Luijk bij het tijdelijke actiecentrumBeeld Ton Damen
Jacqueline Abrahams (Huurdersvereniging Zuid) en Dingeman Coumou (Huurdersvereniging Centrum, GroenLinks) met demonstranten in de Borgerstraat. Beeld Ton Damen
Jacqueline Abrahams (Huurdersvereniging Zuid) en Dingeman Coumou (Huurdersvereniging Centrum, GroenLinks) met demonstranten in de Borgerstraat.Beeld Ton Damen

De Ruiter vindt het vreemd dat Stadgenoot niet van tevoren op de hoogte is gesteld. De motieven van de bezetters spreken De Ruiter evenmin aan. "Woningcorporaties hebben met het gemeentebestuur de afspraak gemaakt dat er sociale huurwoningen verkocht mogen worden. Het democratisch gekozen stadsbestuur vindt dus dat er minder sociale huurwoningen mogen zijn, zo'n 45 procent, tegen nu 51 procent. Dat is niet gek. Want er bestaat geen stad ter wereld met zo vee sociale huurwoningen als Amsterdam."

Harde acties
De bezetting van Borgerstraat 73 is de eerste wat meer harde acties die de Amsterdamse huurdersoranisaties voor deze maand voor ogen hebben, meldt mede-organisator Jacqueline Abrahams van de Huurdersvereniging Zuid. "Wonen is speerpunt." De huurdersacties maken onderdeel uit van de acties, lezingen, demonstraties, die alternatieve groeperingen deze maand organiseren rond de Europese top op het Marineterrein in Amsterdam.

Andere in het oog springende happenings die onder de naam Fair City door meer dan 200 aangesloten organisaties worden opgezet zijn filmvertoningen, lezingen, een fietstocht onder het Rijksmuseum door, en een workshop demonstreren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden