Oud-West wil fietser opvoeden

Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - Stadsdeel Oud-West laat sinds deze week alle fietsen en scooters die op de Jan Pieter Heijebrug geparkeerd staan, verwijderen. Buurtbewoners zijn daar fel tegen. De fietsen worden afgevoerd naar de fietsencentrale Afac in de haven en scooters naar het stadsdeelkantoor. Gisteren werden zeven fietsen en twee scooters verwijderd.

Het stadsdeel wil de brug over het Jacob van Lennepkanaal beter begaanbaar maken. Als blijkt dat het verwijderen van de fietsen en scooters 'een gedragsverandering' bij bewoners teweegbrengt, wil het stadsdeelbestuur ook andere bruggen schoonvegen. ''We moeten van die cultuur van nonchalance af waarbij je je fiets zomaar ergens neerkwakt,'' zegt stadsdeelbestuurder Werner Toonk.

Volgens Toonk wordt veel geklaagd over geblokkeerde stoepen. Maar de laatste dagen waren die klagers moeilijk te vinden. Enkele buurtbewoners zeiden desgevraagd nooit hinder te ondervinden. Ook een oudere vrouw in een scootmobiel snorde tevreden de brug over.

Fietsende buurtbewoners waren absoluut niet te spreken over het plan. De meest gehoorde kritiek: er zijn te weinig fietsrekken in de buurt van de brug. Bij een steekproef waren er deze week ongeveer vijftien vrije plekjes over, terwijl twintig fietsen op en rond de brug stonden. Buurtbewoner Luis Veliz: ''Ik probeer mijn fiets altijd netjes in het rek te zetten, maar over twee uur is het hier stampvol. Dan gooit iedereen ze achter het elektriciteitshuisje en op de brug.''

Het argument dat het stadsdeel de doorgang op de brug wil verbeteren deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. ''Misschien kunnen ze dan eerst die bloembakken weghalen,'' zei Julia Dekker, verwijzend naar de fleurige betonblokken van meer dan één meter breed die op de brug staan.

Toonk trekt zich weinig aan van de kritiek. Buurtbewoners die hun fiets niet in de Jan Pieter Heijestraat kwijt kunnen, moeten maar een blokje omlopen. ''We hebben nu iets van twaalfduizend fietsparkeerplaatsen in Oud-West, dertig procent meer dan een paar jaar geleden, maar het is nooit genoeg.'' (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden