Oud-West dringt auto's nog verder terug

Parkeerplaatsen kunnen voortaan ook worden geschrapt om bijvoorbeeld extra ruimte voor fietsenrekken te maken of de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Foto ANP/Cor Mulder Beeld
Parkeerplaatsen kunnen voortaan ook worden geschrapt om bijvoorbeeld extra ruimte voor fietsenrekken te maken of de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. Foto ANP/Cor Mulder

AMSTERDAM - De nieuwe coalitie in stadsdeel Oud-West wil het bezit en gebruik van auto's verder ontmoedigen. Er komen minder parkeerplaatsen en autodelen wordt gestimuleerd.

Dit staat in het nieuwe akkoord van PvdA en GroenLinks. Deze partijen vormden de laatste jaren met de VVD het bestuur van Oud-West. Vorige maand trad VVD-bestuurder Werner Toonk af vanwege het verzet tegen een wekelijkse koopzondag.

Vervolgens zetten de PvdA en GroenLinks de VVD uit de coalitie.

In eerste instantie is nog kort gesproken met de andere partijen in de deelraad (SP en D66), maar al snel was duidelijk dat de PvdA en GroenLinks samen verder zouden gaan. Deze twee partijen hebben samen een krappe meerderheid in de deelraad.

De door de VVD ingebrachte elementen in het oude coalitieakkoord zijn geschrapt. Vier van de zes aanpassingen gaan over het beperken van parkeergelegenheid ten gunste van 'groen, spelen en fietsparkeren'.

Voor elke nieuwe parkeerplaats in een ondergrondse garage sneuvelt er één op straat, tegen 0,6 toen de VVD nog in het bestuur zat.

Parkeerplaatsen kunnen voortaan ook worden geschrapt om bijvoorbeeld extra ruimte voor fietsenrekken te maken of de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren. En parkeerplaatsen die worden gereserveerd voor autodelen, worden niet meer elders gecompenseerd .

Een verdere aanscherping van het parkeerbeleid in de nabije toekomst wordt niet uitgesloten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden