Oud-West bezuinigt 'op de democratie'

AMSTERDAM - In Oud-West kunnen actiegroepen die oppositie voeren tegen het stadsdeel - zoals Rond de Hallen, Behoud Vinkzicht, Buurtcomité Cremerplein en Iepen moeten blijven - volgend jaar waarschijnlijk fluiten naar hun subsidie.

Het dagelijks bestuur wil 50.000 euro schrappen uit de begroting voor 2010. Dit bedrag was gereserveerd voor bewonersactiviteiten, waaronder ook de actiegroepen vallen.

Volgens fractievoorzitter Floris Vels van de PvdA blijft het geld beschikbaar voor bewoners, maar wordt het overgeheveld naar een ander potje: 'wijkgericht werken'. Het stadsdeel gaat dan mede bepalen wie wel of geen geld krijgt. Hier wordt morgenavond over besloten.

''De subsidie wordt nu door een onafhankelijke commissie verdeeld,'' zegt Roel Walraven, voorzitter van het Bewoners Platform Oud-West. ''Dat gaat buiten het stadsdeel om.'' Soms ging er geld naar een straatfeest of een kerstboom. Maar in Oud-West ging ook regelmatig geld naar bewonersgroepen die protesteerden tegen de plannen van het stadsdeelbestuur. ''De initiatieven kwamen altijd van onderop,'' aldus Walraven. ''Een voorwaarde voor een goede democratie.''

''Het onafhankelijke bewonersplatform is uniek, het bestaat alleen in Oud-West,'' zegt Jaap Terweij, jongerenwerker van welzijnsorganisatie Dock. ''Wij willen dat het platform meegenomen wordt naar het nieuwe stadsdeel, maar nu proberen ze ons op deze manier een loer te draaien.'' Ook Rond de Hallen, van de actie tegen de komst van een groot uitgaanscentrum in de oude tramremise, denkt er zo over. ''Bewoners die het beste met hun buurt voor hebben, worden nu monddood gemaakt.''

SP-raadslid Leen Beukelaar steunt de actievoerders: ''We moeten flink bezuinigen om de begroting rond te krijgen. De SP is daarom met een voorstel gekomen de raadsleden twintig procent te korten, maar daar willen de raadsleden niet aan.'' (MAAIKE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden