Oud-turnster Witjes: uitspraak in zaak-Wevers een blamage

Oud-turnster Petra Witjes heeft maandag verbaasd gereageerd op de uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) in de zaak van Vincent Wevers. De turncoach werd vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag omdat volgens de tuchtcommissie onvoldoende vast is komen te staan dat Wevers zich schuldig heeft gemaakt aan tuchtrechtelijk verwijtbaar gedrag.

ANP
Danila Koster (l.) en Petra Witjes (r.) tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden en betrokkenen over de (on)veiligheid in de turnsport.  Beeld ANP /  ANP
Danila Koster (l.) en Petra Witjes (r.) tijdens een rondetafelgesprek met Kamerleden en betrokkenen over de (on)veiligheid in de turnsport.Beeld ANP / ANP

De commissie oordeelt tevens dat de (gespreksverslagen van de) interviews met de melders en betrokkenen van onvoldoende kwaliteit zouden zijn. “De tuchtcommissie is van oordeel dat onderdelen van de werkzaamheden van de onderzoekscommissie respectievelijk de inhoud van het onderzoeksdossier, waarop de aangifte is gebaseerd, als kwalitatief onvoldoende moeten worden aangemerkt”, valt op te maken uit het vonnis.

Mishandeling

Wevers werd volgens de uitspraak beschuldigd van fysieke mishandeling, het negeren van blessures, scheldpartijen en schreeuwen, het wegen van turnsters in de zaal, machtsmisbruik en het isoleren van zijn sporters. Gymnastiekbond KNGU hield Wevers vanwege de lopende zaak buiten de begeleidingsstaf op de Olympische Spelen van Tokio. Ook werd zijn dienstverband bij de bond beëindigd.

Tegenover de meldingen tegen Wevers zijn er ook getuigen geweest die de verwijten aan het adres van de coach niet herkennen en bestrijden. Wevers zelf ontkende vrijwel alle beschuldigingen. Een aantal onderdelen noemt hij ‘ongeloofwaardig en niet realistisch’.

Een blamage

Witjes was een van de oud-turnsters die een klacht tegen de turncoach indiende. “De oud-turnsters zijn de dupe van de onbekwame handelswijze van het ISR. Al maanden roep ik dat er geen deskundig onderzoek wordt gedaan op basis van relevantie en waarheidsvinding. Nu blijkt dat de tuchtcommissie niet kan oordelen vanwege het gebrekkige onderzoek en feiten die niet in tijd zijn weergegeven”, zegt Witjes. “Alles waarvoor ik eerder heb gewaarschuwd, is werkelijkheid geworden. De zoveelste klap. Het is echt een blamage”, zegt ze.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden