Oud-topman SNS treedt terug bij Holland Financial Centre

Oud-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal, treedt per direct terug als voorzitter van de Stichting Holland Financial Centre. De organisatie liet zondagavond weten dat Van Keulen 'door de recente gebeurtenissen rond SNS REAAL en de discussie rondom zijn persoon van mening is dat hij geen effectieve bijdrage meer kan leveren in zijn rol als voorzitter van Holland Financial Centre'.

Sjoerd van Keulen Beeld ANP
Sjoerd van KeulenBeeld ANP

Naast het voorzitterschap legt Van Keulen (66) ook al zijn nevenfuncties neer. Zijn taken als voorzitter zullen worden waargenomen door de huidige penningmeester Jan Nooitgedagt.

Sjoerd van Keulen laat in een verklaring weten met ontsteltenis kennis te hebben genomen van de ontwikkelingen bij SNS REAAL, uitmondend in een nationalisatie. 'Dat heeft mij bijzonder geraakt.'

Eigen beslissing
Een woordvoerster van de Stichting Holland Financial Centre benadrukte dat het een beslissing is van Van Keulen zelf. De organisatie heeft geen druk uitgeoefend. Wel is er overleg geweest.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het aftreden van Van Keulen in een tweet 'verstandig'.

Sjoerd van Keulen zwaaide tussen 2002 en 2009 de scepter bij SNS Reaal. Hij was de man die de bank in 2006 met veel fanfare naar de beurs bracht en de vermaledijde vastgoedfinancieringspoot Property Finance overnam van ABN Amro. In 2009 stapte hij op en werd hij de nieuwe baas van Holland Financial Centre als opvolger van Arthur Docters van Leeuwen.

Juridisch aanpakken
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is het moeilijk om ex-topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal juridisch aan te pakken. Ook het terugvorderen van bonussen van de voormalige top van het bedrijf is niet eenvoudig. Een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, ligt nog in de Eerste Kamer. Dat zei Dijsselbloem zondag in het programma Buitenhof.

Dijsselbloem moet het makkelijker worden om banken 'uit elkaar te trekken'. Daarmee zou voorkomen kunnen worden dat financiële dienstverleners als SNS Reaal genationaliseerd moeten worden, zoals afgelopen week is gebeurd.

Hoorzitting
VVD en PvdA willen dat De Nederlandsche Bank in een hoorzitting van de Kamer komt vertellen hoe het toezicht op SNS Reaal de afgelopen jaren is verlopen. Kamerleden Mark Harbers (VVD) en Henk Nijboer (PvdA) zeiden dat zondag bij RTL Nieuws. Het is niet in de eerste plaats hun bedoeling de schuldigen van het SNS-fiasco te straffen, maar lering te trekken voor de toekomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden