Oud-topman Rochdale veroordeeld tot ruim 3 jaar cel

Voormalig Rochdale-topman Hubert Möllenkamp is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en drie maanden.

ANP/Het Parool
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, arriveert bij de rechtbank in 2015. Beeld anp
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Möllenkamp, arriveert bij de rechtbank in 2015.Beeld anp

Het gerechtshof veroordeelde hem voor onder meer het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed.

Möllenkamp, die als bestuursvoorzitter werkte bij woningcorporatie Rochdale, nam volgens het OM honderdduizenden euro's aan steekpenningen aan en fraudeerde voor ongeveer een miljoen euro met de belasting.

Zonnekoning
In ruil voor zakelijke gunsten ontving de topman van zijn relaties onder meer de sleutels van een luxe appartement in Lelystad, het gebruik van een kapitale villa in de Spaanse kustplaats Altea en een geldbedrag van 300.000 euro.

De voormalig bestuursvoorzitter kreeg bijnamen als 'Maseratiman' en 'Zonnekoning' vanwege de luxe levensstijl die hij erop nahield. Möllenkamp werd in 2009 ontslagen door de woningcorporatie nadat de misstanden aan het licht waren gekomen.

'Onhandig'
In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Zowel hij als het OM, dat toen en ook nu drie jaar eiste, ging in hoger beroep.

De reden dat de straf in hoger beroep hoger uitkomt, is omdat de maximale gevangenisstraf voor het aannemen van steekpenningen recent is verhoogd van één naar vier jaar. "Het hof acht in beginsel voor alle feiten tezamen een gevangenisstraf van vier jaar passend." Maar: "Door de lange duur van de rechtsgang bij de rechtbank heeft het hof de gevangenisstraf verminderd met negen maanden."

Möllenkamp heeft altijd ontkend dat hij smeergeld heeft aangenomen. Wel vindt hij dat het achteraf gezien "verkeerd" en "onhandig" was dat hij giften aannam van zakelijke relaties. Ook heeft hij zich "onvoldoende" gerealiseerd "dat er integriteitsvraagstukken aan vastzaten".

Lees ook: Waarom staat oud-Rochdaletopman Möllenkamp voor de rechter?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden